Sloní paměť není mýtus. Skutečným rekordmanem zvířecí říše je ale někdo jiný

4. leden 2017
Encyklopedie Radiožurnálu

Sloni mají podle okřídlené představy skvělou paměť. Je toto tvrzení přehnané, nebo se zakládá na pravdě?

Slon má ze zvířecí říše jeden z největších mozků vůbec. Průměrný mozek dospělého slona váží něco kolem 5 kilogramů, tedy více než třikrát tolik, než kolik váží lidský mozek.

Velká paměť ale není jedinou mentální předností největších suchozemských savců. Sloni si dokážou osvojit až desítky povelů. Na sociálních sítích se stalo hitem video, na němž slon maluje obraz stylem, že by se za něj nemusel stydět ani leckterý člověk.

V divoké přírodě je sloní paměť klíčem k přežití. Každé stádo se řídí matriarchální strukturou, kdy vůdčí roli ve stádě zastává některá ze starších slonic. Vůdkyně stád slonů žijících v africké poušti mají velmi dobrou mentální mapu zdrojů vody, která jim umožňuje dokonalou orientaci i na poměrně velkém území.


Největšími pamětníky v říši zvířat patrně nejsou sloni, ale delfíni, kteří dokážou rozeznat zvuky, které 20 let neslyšeli.

Slon, který nepatří ke stádu, představuje nebezpečí, proto má stádo vybudované velké rozeznávací schopnosti. Podle jedné studie jsou schopni dokonce rozeznávat vůně močí jednotlivých slonů, zejména těch, kteří patří k jejich stádu. Slon je schopen rozpoznat druhé slona i tehdy, když s ním v minulosti strávil pouze krátký čas. Všechny tyto schopnosti svědčí o mimořádné sloní paměti.

autor: ČRo
Spustit audio