Skitouring? To je návrat ke kořenům lyžování, vysvětluje horský vůdce Josef Šimůnek

26. prosinec 2014

Jak vypadá život českých horských vůdců? „Jako v ledničce. V létě jedeme na Mont Blanc, kde je mínus 10 stupňů. Je to dřina,“ nastiňuje spoluzakladatel a předseda České asociace horských vůdců Josef Šimůnek. Co všechno musí umět horských vůdce a jak reaguje v rizikových situacích? Nejenom to nastínil v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Všestranná vzdělanost

Vzdělání horských vůdců v Česku trvá tři roky, během té doby se musí naučit dvě nesourodé disciplíny – nadprůměrné lezení a lyžování. „Pohled hosta na horského vůdce má uklidňovat, jde o zkušenost práce s lidmi, psychologie davu, zároveň je nutné znát technické dovednosti v horách, “nastiňuje.

Horský vůdce se učí lezení na stěnách, v ledu a kombinovaných terénech, čeká ho zkouška z první pomoci, výuka lyžování a vedení skupiny ve volném terénu. „Musí být neustále ve střehu, každý krok s hostem kontrolovat,“ podotýká.


Alpské země mají v zákoně dané, že hosty smí vodit pouze certifikovaný horský vůdce

Ke krizovým momentům patří, když je ošklivo a musí se nalézt náhradní program. „Obtížné jsou i chvíle, kdy někdo začne v horách zmatkovat,“ dodává.

A jak je oblíbený skialpinismus? „V českých horách jde spíše o skitouring, návrat ke kořenům lyžování – dříve žádné vleky nebyly, chodilo se po horách pěšky,“ říká.

Jak vypadá výbava skialpinisty? A co všechno musí umět certifikovaný horský vůdce? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou.

autor: prh
Spustit audio

Související