Skikrosař, který se snažil létat

1. červenec 2009
Zblízka

Ještě, že zimní olympijské hry budou v únoru příštího roku v Kanadském Vancouveru. Seriál, jak se na ně chystají české medailové naděje, můžeme nazvat Road to Vancouver - bude to v oficiálním jazyku pořadatelské země a srozumitelné i vám. Každou středu se dozvíte, co právě dělá někdo z osmičky výborných Čechů, která by tam měla jet s velkými ambicemi. Zblízka jsme zkoumali i to, jak skikrosař Tomáš Kraus v létě pečuje o trávník, ale také hledá dostatečný zdroj adrenalinu.

Zábava na nule. Přesně tak by mohlo vypadat léto v podání zimního sportovce. Přípravu nelze ošidit, něco se dělat musí, dobré je si nejen udržet fyzičku, ale nabrat dost sil na celou sezónu. Jak na to jde Tomáš Kraus? "Každý má těžiště v tréninku jinak. Já ho mám v posilovně," uvedl.

Nuda, co? A že také běhá se psem a jezdí na kole? I to je na hony vzdálené jeho extrémnímu sportu - skikrosu. Je ale také dobré říci, že třeba skáče s padákem. A teď se na něm měl poprvé proletět v tandemu jako na paraglidu. Ale... "Zatím to vypadá tak, že to bude pozastavené, to znamená, že tam bude řada a bude červený praporek. Zatím to tak vypadá. Ale pokud by se to zlepšovalo, tak bychom zkusili letět," informoval Dalibor Carbol, instruktor závodu Adrenalin Cup, paraglidisty. A počasí na Lysé hoře zůstalo takové, že by na ní psa i turistu jeden vyhnal, ale padáčkáře z ní dolů nepustil.

Vítr je autentický, šustění padáku také. Ale nepatřilo tomu, na kterém měl viset Tomáš Kraus a závodník se s ním také jen proběhl. Takže se Kraus ani na Lysou nedostal, zato dole ho velezkušený Jan Škrabálek naoko přemlouval, aby na paragliding nezanevřel. "Jsme schopní na tom tandemu letět 50 kilometrů a nepotřebujeme k tomu žádnou energii. Stačí nám kopec, ze kterého odstartujeme, a pak už jenom síla termiky, přírody...," lákal ho Jan Škrabálek.

"Nechtěl bych to zkusit a už to nebudu zkoušet, jsem rád, že bylo špatné počasí," prohlásil najednou Tomáš Kraus. A důvod, proč se bránil jen naoko? "Nechci zkoušet další sporty, které by mě mohly chytit jako jiné. Bojím se, že mě to bude bavit," vysvětlil lyžař.

Jinými slovy, příště už to snad Tomáši Krausovi vyjde a s Janem Škrabálkem, borcem, který na paraglidu překonává Alpy, se snad proletí. Možná největším adrenalinem tak pro něj bylo nakonec zbytečné zdolání 485 kilometrů z Děčína do Ostravice. Brzké vstávání mu usnadnila rok a půl stará dcera.

"Lucinka už byla asi půl hodiny vzhůru, tak měla hroznou radost, že mi zazvonil budík a že někdo bude zábavu sdílet s ní. Takže to nebyl takový problém. Musel jsem ale uniknout v nestřežené chvíli," přiznává použití taktiky krizového otcovského ústupu Tomáš Kraus.

Dcera s manželkou si ho obvykle moc neužijí hlavně v zimě. Toto léto ale bude také s dlouhým odloučením. Teď začíná skikrosařké naději hlavní část přípravy. A na jejím konci se - právě kvůli olympiádě - vydá Tomáš Kraus koncem léta trénovat na jižní polokouli do Argentiny. "Můžou si ze spousty sněhu, která tam je, dovolit postavit pěknou trať, aby trénink byl správně nasimulovaný, jak má být," vysvětlil Tomáš Kraus. A o tom třeba příště.

autor: kyk
Spustit audio