Severočeským obcím se nelíbí vládní plán zaměstnanosti

16. listopad 2001
Pod kůži

Národní akční plán zaměstnanosti, který přinese významné změny, zamotal hlavy mnoha starostům malých horských obcí i měst na Mostecku. Významně se totiž změní financování veřejně prospěšných prací. Naopak větší význam bude kladen na vzdělávání a rekvalifikace. Odborníci se totiž domnívají, že podpora veřejně prospěšných prací je nejméně účinný nástroj pro zapojení nezaměstnaných do pracovního procesu. Jak vnímají změny severočeští starostové?

Zástupce ředitelky Úřadu práce v Mostě Milan Hanzlík už starostům oznámil, že veškeré pracovní úřady nastolí změny v trendu vydávání peněz, aby posílily vzdělávání a tím i větší šance nezaměstnaných na práci.

Milan Hanzlík, Úřad práce Most: V podstatě jde o to, abychom lidi naučili chytat ryby a nekrmili je. v tom je ten princip a samozřejmě to navazuje i na směrnice Evropské unie, které jsou, respektive budou pro nás závazné a kde se tedy vzdělávání dostává na první místo. A podle našich zkušeností to má logiku a v tomto smyslu do toho půjdeme.

Starostům převážně malých obcí, ze kterých je téměř nemožné dojíždění za prací kvůli velké vzdálenosti a malé četnosti spojů, však takové vysvětlení nestačí a chtějí posuzovat okres Most, který trápí už několik let nezaměstnanost nejvyšší v republice, individuálně.

Milan Hanzlík, Úřad práce Most: Rozhodně jsme starostům nabídli individuální jednání s každou obcí, kde budeme posuzovat priority každé obce. Musíme vlastně zajistit pragmatický přístup starostů k organizování veřejně prospěšné práce. Z rekvalifikačního kurzu vždycky vyjdou tři skupiny lidí.

Starosta Nové Vsi v Horách Antonín Blažek se však ohrazuje tím, že pro nezaměstnané z jeho obce jsou veřejně prospěšné práce jedinou možností, jak si vydělat aspoň pár korun.

Antonín Blažek, starosta Nové Vsi v Horách: Já tam mám lidi, kteří už jsou v letech a za druhé jsou to všechno bývalí havíři z povrchových dolů, kteří už se ani nedají rekvalifikovat a pro ně nic jiného není než tahle práce, co dělají.

Obce samotné si nemohou nezaměstnané platit z vlastních zdrojů, protože jen tak přežívají. Antonín Blažek varuje před unáhlenými kroky, protože brzkou budoucnost nevidí růžově.

Antonín Blažek, starosta Nové Vsi v Horách: No, já si myslím, že nastane v těch obcích určitý kolaps. Obce budou znovu znečištěny, protože starosta sám si nevezme vozík a nebude jezdit, nebo to bude muset dělat. A v zimě budou místní komunikace zaváté a budeme se dohadovat a svádět, když se třeba nedostane sanitka tam a tam, kdo je vinen. Já bych nerad, abych tohle musel řešit, protože zatím já s těmi lidmi umím to, co s nimi dělám, tak umím zvládnout.

Doslova jako pohromu označila novinky ve financování starostka Hory Svaté Kateřiny Eva Horáková. Z obecní kasy si totiž nemůže dovolit vydat ani korunu navíc.

Eva Horáková, starostka Hory Svaté Kateřiny: Vzhledem k tomu, že tady je velmi vysoká nezaměstnanost, tak potřebujeme umístit ty lidi, protože vidíme, že jaksi nedělají dobře v té obci. My díky tomu, že je spolupráce s tím úřadem práce, tak dokonce i zachraňujeme i to, abychom nepřišli o školu, kdy teda je zřízené místo, kde z poloviny je to kuchařka a z poloviny je to dohlídávačka, abychom nemuseli zavírat mateřskou školku. Takže opravdu ta veřejně prospěšná práce má pro nás velký význam.

Problém vysoké nezaměstnanosti však netíží jen malé příhraniční obce. Obdobné starosti má i třítisícový Lom, kde žijí většinou propuštění havíři z nedalekého dolu Kohinoor, kterým se nedaří najít práci. Ani tady novinky ve financování nevítá starosta Josef Nétek s otevřenou náručí.

Josef Nétek, starosta Lomu: My v současné době máme řádově kolem 70 lidí na různých typech projektů takhle zaměstnaných a skutečně fakt jedna věc, že 34 % nezaměstnaných v Lomu je opravdu velký počet a je to strašně moc. Samozřejmě, že se to zatížilo hodně útlumem těžby a postupným uzavíráním Kohinooru, kde řádově na počet obyvatel Lomu a města Mostu má obrovský podíl město Lom. Řada z nich ale už podle mého názoru není možné rekvalifikovat, protože ti lidé svým způsobem ne, že by nechtěli, ale určitým způsobem nejsou schopni.

Mostecká romská poradkyně Iveta Milerová upozornila, že obavy mají už nyní i všechny romská sdružení v okrese.

Iveta Milerová, romská poradkyně, Most: Každé to sdružení zaměstnává asi tak 25 lidí, zázemí a všechno s tím spojené mají zajištěné přes projekty a především přes dotaci britského velvyslanectví a tudíž to bude i dost velké mínus, co se týká účetnictví především.

Vláda přistupuje k problematice komplexně bez ohledu na potřeby jednotlivých regionů. V případě Mosteckého okresu se vůbec neohlíží na vysokou nezaměstnanost a sociální problémy, které zdejší regiony ještě čekají.

Přepsal: Česká informační agentura

autor: Eva Holá
Spustit audio

Více z pořadu