Šetří vodu i peníze. Technologie SNOWsat pomáhá provozovatelům skiareálů zasněžovat efektivněji

8. leden 2022

V posledních dnech mohli provozovatelé opět uměle zasněžovat. Často jim při tom pomáhaly moderní automatizované systémy. Někde používají i technologii SNOWsat. Ta díky satelitním údajům a GPS on-line ukazuje, kolik sněhu kde leží. Používají ji třeba ve skiareálu Špindlerův Mlýn v Krkonoších.

Je půl páté odpoledne. Před malou chvílí na Horních Mísečkách skončilo lyžování a teď jsou tady vyrovnané čtyři rolby, které vyrazí do terénu upravovat sjezdovky. Do jedné z nich nasedám společně s Radimem Šolcem, rolbařem a opravářem. Před sebou máme dva monitory. „Jeden je SNOWsat a druhý je ovládání rolby a přípravků k tomu,“ ukazuje.

Čtěte také

Najeli jsme na prázdnou sjezdovku na Medvědín. Když se podíváme na displej, který patří technologii SNOWsat, Radim Šolc popisuje: „Je to nafocené v létě, naskenované z vrtulníku. Tím, že je tu sníh, tak jsme o něco víc, a SNOWsat změří, o kolik jsme výš. Barvy pak ukazují výšku sněhu.“ Sjezdovka na monitoru hraje všemi možnými barvami, rolba mezitím sníh rovnoměrně rozprostírá.

Efektivní nástroj

Zdeněk Spilka, vedoucí provozu Horní Mísečky Medvědín ve skiareálu Špindlerův Mlýn, dává pokyny všem volbám v okolí. Na počítači ve své kanceláři o nich má dokonalý přehled, stejně tak jako o množství sněhu na svazích. „Když se podíváme na tyto mapy, tak si přiblížíme jakoukoli část sjezdovky. A rolbař ví, že například tady si ten bod může vzít a přehrnout ho do místa, kde má málo sněhu.“

Technologii SNOWsat tady používají čtvrtou sezónu. Jak mi zkušený horal Zdeněk Spilka říká, tak se osvědčila. Údržba sjezdovek je díky ní levnější zhruba o 20 procent. „Jsme limitovaní spotřebou vody a energie, tak se vše prodražuje. Tohle je efektivní nástroj, který nám hodně pomáhá.“

Sněžné systémy už také byly, když jsem sem nastupoval v 80. roce, ale byly to opravdu provizorní věci, kdy se stříkala voda za pomocí rozprašovačů. S dnešními technologiemi se to vůbec nedá porovnat, vše je o hodně jednodušší,“ pochvaluje si. Jak vyplývá z údajů Asociace horských středisek, české skiareály různé moderní technologie při údržbě sjezdovek využívají stále více.

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související