Šéf evropských lidovců: ODS dělá naši politiku. Koalice Spolu je pro zbytek Evropy pozitivní symbol

1. květen 2023

Rok před volbami do Evropského parlamentu si největší vládní stranu ODS začínají nenápadně namlouvat evropští lidovci. Ve vzduchu jsou tak úvahy o možném přestupu ODS z frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR) do v současnosti největší skupiny – Evropské lidové strany (EPP). „Vláda v Česku dělá politiku EPP. Proto mám s Petrem Fialou dobré vztahy,“ říká v rozhovoru pro Bruselské chlebíčky šéf evropských lidovců Manfred Weber.

Weber zdůrazňuje, že středně pravicové strany musí na evropské úrovni spolupracovat, nejen si konkurovat. Koalice Spolu podle něho ukázala, že lidé oceňují, když se podobně smýšlející strany spojí. „Česká republika je svým způsobem pozitivní symbol pro zbytek Evropy, že spojení všech středopravicových stran dohromady je to, co po nás lidé chtějí,“ říká šéf EPP.

Pomoc Ukrajině je zásadní

Weber zároveň udržuje dobré strany s Giorgiou Melloniovou, kterou v době jejího nástupu do čela italské vlády významná část unijních politiků považovala za krajně pravicovou sílu. „Italská vláda dělá dobrou práci, je na evropské úrovni konstruktivní, pomáhá našim přátelům na Ukrajině, to se počítá, to je zásadní. To také pomáhá naší spolupráci na evropské úrovni,“ uvedl Weber.

Manfred Weber

EPP podle Webera včas představí svého kandidáta na šéfa Evropské komise, takzvaného Spitzenkandidáta, přestože v minulosti tento model nezafungoval. Evropští lidovci šli do posledních voleb v roce 2019 s jasným plánem, že pokud zvítězí, stane se šéfem Komise právě Weber. Jenže nakonec unijní lídři překvapivě vybrali Ursulu von der Leyenovou. „Rok 2019 byl prohrou evropské demokracie. Stál za tím hlavně Emmanuel Macron a Victor Orbán, oba odmítli oficiálního kandidáta EPP na šéfa Komise,“ uvedl Weber. EPP podle něho bude princip Spitzenkandidátů dál prosazovat.

Otevřená rána EU

Za jednu z největších bolestí Evropské unie považuje Weber, který je sám v Evropském parlamentu už téměř dvacet let, nevyřešenou migrační otázku. „To je naprosto otevřená rána Evropské unie, že jsme se ani od roku 2015, kdy jsme měli velkou migrační krizi, neshodli na dostatečných legislativních odpovědích, jak přistupovat k migraci,“ uvedl Weber, který dlouhodobě prosazuje financování plotů na vnějších unijních hranicích z peněz Evropské unie.

S jakými tématy půjde největší skupina v Evropském parlamentu do příštích voleb? Jak rozhodování voličů může ovlivnit válka na Ukrajině? A proč jsou v Evropě na pozvolném vzestupu populistické a krajně pravicové strany? O tom je tento díl Bruselských chlebíčků.

autoři: Zdeňka Trachtová , agf
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.