Se smrtí mladé maminky si nikdo neví rady

23. únor 2009
Pod kůži

Případ loni na podzim šokoval malé město Kravaře na Opavsku. Několik dní po porodu zemřela na otravu krve maminka dvou dětí a existuje důvodná obava, že toto všechno se vůbec nemuselo stát. Když si totiž stěžovala na potíže, lékaři ji opakovaně poslali zpátky domů. Proč ani po čtyřech měsících nevíme, kdo může za její smrt? A proč nepomohla ani znalecká komise krajského úřadu?

Říjen loňského roku. Malým městem Kravaře u Opavy se šíří jako lavina neuvěřitelná zpráva. Všemi oblíbená manželka tamního fotbalového brankáře a maminka dvou dětí náhle umírá na otravu krve. Před deseti dny přitom porodila malého chlapečka. Když si stěžovala na zhoršující zdravotní stav, v nemocnici jí pokaždé řekli, ať jde domů, že se nic neděje. Večer za ní v kritickém stavu přijela sanitka, ale už zbytečně. Stále nikdo neřekl, kdo za všechno může. Jsou to už čtyři měsíce, vyšetřování zatím nemá žádné výsledky a kauza se navíc stěhuje na ministerstvo zdravotnictví.

"Všechno bylo v pořádku. Šlo to tak rychle... Dvakrát jsme s ní jeli do nemocnice a žádné vyšetření, nic. Poslali ji domů, že má virózu." To jsou slova Petra Hladkého krátce potom, co se jeho rodině krutě změnil život. Jeho ženě tehdy opravdu nebylo dobře a po druhém neúspěšném pokusu v nemocnici přišel osudný říjnový večer. Paní Petru vynáší záchranáři do sanitky. Ještě s úsměvem mává. Petr sedá do auta, vyráží směrem k nemocnici, jenže netuší, že za několik málo okamžiků o svou ženu navždy přijde. Sanitka ani nestihla odjet. "Musím ještě dceru do školky vodit, zatím to zvládáme. Malý je hodný, takže to nám též pomáhá," řekl Petr.

Po téměř půlroce jedeme do Kravař znova. Pan Hladký se snaží hovořit vyrovnaně. Jen slzy v očích dokazují, jak zoufale pomalu bude čas jeho rány hojit. A zda vůbec. Případ měla posoudit krajská znalecká komise. Ta však k žádnému závěru nedospěla a věcí se bude zabývat ministerstvo zdravotnictví. "Včera tomu byly právě čtyři měsíce. Žádné informace nevím. Dozvídám se to od vás. Pořád se to protahuje a jsem z toho na nervy. Jsem stále v nejistotě. Všichni se mě ptají, proč to tak dlouho trvá, já nevím. Myslíme si své, že tam ta chyba vznikla," doplnil Petr Hladký.

Případem se zabývá i policie. Ani z této strany nemá Petr Hladký žádné informace. Nedokáže ani říct, zda ministerská komise, která se nyní případem bude zabývat, k nějakému závěru dojde. "Nevím. Jedna komise má strach se do dalšího vyšetřování pustit. Mám strach z toho, že to chtějí zamést pod stůl, aby měli klid, ale nenechám to tak," prohlásil.

Po čtyřech měsících se snaží zvládnout domácnost bez manželky. "Malý roste, dcera je taky v pohodě. Musíme to zvládat, nic jiného nám nezbývá. Děti jsou moje štěstí. Pro ně tady žiji, musí se vychovat. Teď mám malého v Opavě, protože hraji fotbal, tak ať mám trochu času. Musí se to nějak zvládnout," řekl Petr Hladký, který se po nešťastné události vrátil k fotbalu, aby přišel na jiné myšlenky.

Pouze ten, kdo prožil něco podobného, dobře ví, jaké to je čekat na vysvětlení. Proč nikdo nepřišel na zánět vedoucí až k prudké otravě krve a kdo za to může? Nejde o peníze z odškodnění, nejde o to postavit kohokoliv na pranýř. Je to čekání na obyčejnou zprávu, která definitivně ukončí jeden smutný příběh domu na okraji Kravař.

Případ úmrtí mladé maminky po porodu obrátil vzhůru nohama i krajský úřad v Ostravě. Těžko byste tady našli někoho, kdo o něm nic neví.

Ať se tentokrát snaží ministerská komise

Když jsme před časem odvysílali reportáž o podivném úmrtí maminky několik dní po porodu, slíbili jsme, že tento případ budeme dále sledovat. Už proto, že rodina chce za každou cenu zjistit, kdo za tuto tragédii může a zda to opravdu byli lékaři opavské nemocnice, kteří této ženě neposkytli pomoc. Ani po čtyřech měsících ale odpověď neexistuje a rady si neví dokonce ani znalci vybraní krajským úřadem.

"V současné době jsme případ postoupili ústřední znalecké komisi při ministerstvu zdravotnictví, neboť územní znalecká komise nedospěla při svém projednávání k jednomyslnému závěru, zda odborná pochybení byla, či nebyla v příčinné souvislosti s úmrtím paní Petry Hladké," uvedla Petra Eliášová, vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu Ostrava.

Skrývá se za nimi neradostný fakt, že se znalci ze všech možných oboru, které mají k případu co říci, nedokázali na ničem shodnout. Zejména v tom, zda lékaři opavské nemocnice opravdu zapříčinili smrt Petry Hladké, když ji opakovaně poslali domů, aniž by ji hospitalizovali. Kraj už dále odmítl riskovat. "Byla možnost ustavit novou územní znaleckou komisi v novém složení s novými členy, anebo postoupit případ k vyšší instanci. V daném případě jsme zvolili tento postup," doplnila Petra Eliášová.

Rozpaky nad výsledky práce znalců vycítíte i ze slov náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje pro oblast zdravotnictví Karla Konečného. "Určitě je to závažná záležitost vzhledem k tom, že dosavadní průběh neodpovídal ani mým představám, ani představám našeho úřadu o tom, jak by se mělo postupovat. Znalecká komise nebyla schopna se jednoznačně rozhodnout. Myslím si, že objektivní orgán, kterým je ministerstvo zdravotnictví, určitě provede takové kroky, aby tuto záležitost dokončilo v poměrně urychlené době, protože i zde čas hraje svoji roli," dodal náměstek.

Stále je tím pádem možné spekulovat,, zda se tady tak trochu nehraje o čas. Souběžně totiž kauzu řeší policie. "V průběhu října 2008 mohl být ve Slezské nemocnici v Opavě dosud neznámými osobami z řad lékařského personálu spáchán trestný čin ublížení na zdraví, poněvadž tyto osoby pravděpodobně neposkytly devětadvacetileté ženě dostatečnou lékařskou péči," řekl před časem mluvčí opavské policie René Černohorský. Když jsme mu volali podruhé, potvrdil, že zatím nebyl nikdo obviněn a stále pokračují výslechy lékařů a zdravotních sester opavské nemocnice.

Je to skutečně zvláštní, kroutí hlavou starosta Kravař Andreas Hahn. Město, ve kterém znal Petru Hladkou kde kdo, také čeká na rozhodnutí o vině a trestu. "Tragédie, která se v Kravařích stala, určitě otřásla všemi. Pokud je na tom trochu pravdy, tak si myslím, že to nebylo jenom o jednom lékaři, ale o více lékařích. Určitě by měl být potrestaný ten, kdo za to může. Teď se ten horký brambor přehazuje. Rodina si zaslouží vysvětlení. Minimálně, proč k tomu došlo a kdo tu vinu nese," řekl starosta.

Spisy o úmrtí Petry Hladké teď otevřou další posuzovatelé. Tentokrát jako členové ústřední znalecké komise. Znova se bude probírat, nakolik vážnou chybou bylo jen tak poslat domů maminku krátce po porodu, když sama dvakrát přijela do nemocnice se zdravotními komplikacemi. A opět začíná další kolo s časem a nejistotou.

Ministerská komise vždy ke společnému závěru došla

Několik dní po porodu zemřela na otravu krve mladá maminka, přestože byla několikrát v nemocnici, aby jí tam pomohli. Na zhoršený zdravotní stav lékaři reagovali tak, že jí dali tabletu na snížení horečky a pak ji vždy poslali domů. Tam už jí nedokázala pomoci ani přivolaná sanitka. Znalecká komise krajského úřadu nic nevyřešila a teď - téměř po čtyřech měsících - začíná všechno od začátku. Ostravský krajský úřad potvrdil, že případ posílá na ministerstvo zdravotnictví.

Markéta Hellerová, náměstkyně ministra pro zdravotní péči uvedla, že případů, kdy si komise nevědí rady, příliš není. Na ministerstvu se ovšem objevuje řada stížností, kdy krajská komise zaujme nějaký názor a stěžovatel s ním není spokojený, přičemž požaduje, aby věc prošetřil další orgán.

V našem konkrétním případě si ministerstvo vyžádá veškerou zdravotnickou dokumentaci, která se případu týká. Pak se podle Markéty Hellerové ustanoví komise z jiných odborníků, zpracují se odborné posudky. Poté budou členové komise jednat a musí dojít ke společnému názoru, jestli byl, nebo nebyl dodržet správný postup. "Jestliže tam nebyl dodržen, tak jestli to mělo přímou souvislost s úmrtím pacientky," upřesnila náměstkyně.

Podle ní se ministerstvo snaží, aby závěry komise byly známy co nejdřív. "Vždy to tak měsíc, dva měsíce trvá z důvodu, že musíme získat dokumentaci a odborníci musí mít čas ji prostudovat a zpracovat posudky. To je doba, která zabere nejvíce času," vysvětlila Markéta Hellerová. Zároveň řekla, že dosud nenastala situace, že by se znalci v ministerské komisi ještě neshodli. "Pokud se neshodnou na prvním jednání, můžeme jednání zopakovat. Vždy to vedeme k tomu, aby tam konečný názor byl, což se zatím vždy podařilo. Pokud by se tak nestalo, byla by možnost svolat další komisi, ale doufám, že se to nestane, protože se pak zbytečně prodlužuje čas," uvedla.

Pokud nakonec komise zjistí pochybění lékařů, které má přímou souvislost s dalším vývojem zdravotního stavu, je věc kvalifikována jako trestný čin. "Předává se to pak k šetření policii," dodala náměstkyně.

Pardubičtí zastupitelé se podívali na slunnou Floridu. Případem se ovšem začne zabývat policie, protože opozici se nelíbí zdroj peněz, za které se na Floridu letělo. Nalaďte si v úterý 24. února Radiožurnál po 11. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: mrk , vij , lvb
Spustit audio

Více z pořadu