S Radiožurnálem típli poslední cigaretu

1. leden 2009
Pod kůži

Víte, že u nás kouří téměř třetina populace? Ale většina kuřáků - asi 70 procent - si přeje přestat. Lékaři tuto zdánlivě nevinnou závislost přirovnávají k pomalé sebevraždě. Není divu - průměrný kuřák si zkrátí život o celých patnáct let, každý druhý na následky kouření zemře - z toho polovina ve středním věku. Jeden a půl miliónu Čechů chce típnout poslední cigaretu, ale jen málokomu se to podaří. Možná to v novém roce uděláte i vy. A chcete vědět, co vás v odvykací kůře čeká? Naši soutěžící z akce Dokuřte s Radiožurnálem jí právě prošli.

Posluchači Jan Zbela, Daniela Suchá a Jiří Štěrba plus naši moderátoři a redaktoři Jitka Hanžlová , Petr Jansa a Jan Pokorný. To byla šestice účastníků v soutěži Dokuřte s Radiožurnálem. Všichni bojovali pod dohledem lékařky téměř tři měsíce se závislostí na tabáku. Největší zvraty jsme zaznamenali v příbězích redaktorů Jitky Hanžlové a Petra Jansy - happyendem ale skončil pouze první z nich.

Na startu na tom byli Petr a Jitka přibližně stejně - silní kuřáci s denní normou dvacet až třicet cigaret. Jitka tu poslední típla 12. října a o dva dny později se svěřila, že její abstinenční příznaky nejsou tak zlé. "Myslím si, že moje tělo si pořád myslí, že jsme pořád na nějakém mezikontinentálním letu v letadle, že prostě vydrží. Takže když mě pořád poňouká: Pojď kouřit, tak já mu řeknu: Kuš! Počkej chvíli. Ano, zatím drží, pořád si říká, že to přijde za chvíli, že ještě nějakou dobu vydrží. Myslím si, že horší to bude, až mu dojde, že ten let nekončí," svěřila se Jitka.

Kolegyni zpočátku trápila hlavně nesoustředěnost při práci. A takhle ji překonávala: "Vyskočila jsem od počítače, vyběhla jsem a rychlou chůzí jsem se pohybovala po rádiu nahoru a dolů, abych se dostala z místa, kde jsem se zasekla. Taky jsem vyběhla, protože v tu chvíli už jsem neměla stání, pořád mě to nutilo: Pojď kouřit, pojď kouřit!"

Jitka vůbec přistupovala k odvykání aktivně. Vymýšlela si drobné triky, třeba nakrájená jablka u počítače, kterými celý den zaháněla chuť na cigaretu. Především ale maximálně využívala nikotinovou terapii. A už počátkem listopadu hlásila: "Mám se mnohem lépe. Minulý týden jsem měla najednou takový pocit, že teď se to zlomilo, že teď už to půjde, že teď už máme vyhráno."

Měla pravdu. Od té doby jen kvete. Nějaké to kilo navíc se na její štíhlé postavě ztratilo a dnes je ráda, že to vydržela. "Mám pocit, že už jsem spíše nekuřačka. Ano, je to tak, protože když si říkám, že si budu moct zapálit, tak se mi ani nechce. A dokonce v mých představám mi ta cigareta smrdí," dodala.

To redaktor Petr Jansa má k této metě ještě hodně daleko. Už začátek odvykání prožíval mnohem dramatičtěji. "Teď mám pocit, že blázním. Nejsem schopen se vůbec soustředit. Je to prvních několik hodin a přiznávám, že kouření je nemoc. Cítím to na sobě," uvedl tehdy Petr Jansa.

Nikotinové náhražky užíval střídměji než Jitka. A některé mu také nedělaly dobře. Abstinenční příznaky chtěl zpočátku zvládat hlavně silou vůle. Bez cigaret ale vydržel jen první dva týdny. "Řeknu to tak, jak to je. Jsem srab, protože jsem selhal. Dělal jsem si přípravu na komentování závodů a k tomu ta cigareta padla," informoval později.

A nebyla jen jedna. Za dva dny Petr vykouřil celou krabičku. V soutěži chtěl přesto pokračovat. "To, co mě začalo přesvědčovat, abych to nevzdal, bylo to, že jsem si vzpomněl, jak fajn mi bylo, když už jsem nekouřil čtrnáct dní. Tak jsem se přesvědčil v tom pokračovat," doplnil.

Po dalších dvou týdnech ale přišlo další selhání. A tehdy už začal ztrácet sebedůvěru. "Vzpomínám si na větu jednoho kolegy, který, když se dozvěděl o mém rozhodnutí, že do toho půjdu, prohlásil jednu větu: Na tebe bych si nevsadil. Bohužel čím dál víc dospívám k tomu, že bych sám na sebe nevsadil, i když bych strašně chtěl, ale to rozhodnutí je značně nalomené," přiznal.

Petrovi zkomplikovaly život i soukromé problémy a na odvykání už mu nezbývala energie. "Co bude po 1. lednu, nevím, protože nevím, co bude zítra. Vzhledem k situaci, kterou nechci prezentovat na veřejnosti, a rodinné situaci, tak až vyřeším tuto situaci, tak přijde můj avizovaný třetí pokus," svěřil se Petr. Soutěž mu ale přece jen něco dobrého přinesla. Kouření omezil na polovinu.

Bylo by mi trapně zase začít

Bilancujeme projekt Dokuřte s Radiožurnálem, na kterém se s námi podílela Česká koalice proti tabáku. Z šesti soutěžících mají dnes k nekuřáckému životu jednoznačně našlápnuto čtyři. Kromě redaktorky Jitky Hanžlové také všichni tři posluchači.

Pro nikoho z nich ale nebyla odvykací kůra procházkou růžovým sadem. Tohle nám na začátku října řekl Jan Zbela: "Nejhorší byly první tři dny, kdy jsem měl opravdu návaly potu, husí kůži, třesavku. Těžko se to popisuje." Posluchač měl naštěstí silnou motivaci, pomáhala mu nikotinová terapie a kouření nahradil sportem. "Za dva měsíce jsem nepřibral ani kilo a cítím se velmi dobře. Myslím, že už pro mě není cesty zpátky, že už to vydržím celý život, protože vím, jaké byly začátky. To už nechci nikdy prožít," svěřil se později Jan Zbela.

Co dala účast v soutěži Daniele Suché? Především dobrý pocit z toho, že vyhrála sama nad sebou. "Začátky byly kruté, ale teď už to odeznívá. Věřím, že to vydržím. Snažila jsem se řešit stresové situace cigaretou, myslela jsem si, že mi to pomůže, ale pochopila jsem, že je to právě naopak. Takže nechci kouřit a nebudu kouřit. Stres chci zvládat jiným způsobem než cigaretou," dodala.

Také Jiří Štěrba se dnes již cítí spíše jako nekuřák a o svých perspektivách má jasno. "Co se týká cigaret, tak stoprocentně nemám zájem ochutnávat nic takového dalšího. To, jestli dostanu někdy k narozeninám nějaký kubánský doutník nebo se připletu do čajovny k vodní dýmce, zaručit nemohu, ale s cigaretami je konec," prohlásil rezolutně Jiří Štěrba.

Soutěže se zúčastnil i náš moderátor Jan Pokorný. Na rozdíl od všech ostatních ale do ní vstupoval jako kuřák jen příležitostný. A i když si od října zapálil jen jednou, na začátku prosince oznámil: "Omlouvám se paní doktorce Langrové, ale cítím se stále jako příležitostný kuřák, který bude možná využívat toho mála příležitostí ke kouření."

Právě proto, že Honza není na nikotinu nijak extrémně závislý, nečekal od odvykací kúry pro sebe žádné zázraky. "Šel jsem do toho ne proto, že by to něco úžasného mělo dát mě, ale pokud jsem mohl pomoct některým dalším lidem v tom, že budou alespoň přemýšlet o tom, že kouření je blbost, tak jsem docela spokojený," řekl Jan Pokorný.

Spoluhráči soutěžících se postupně stávali i posluchači. Típla to s námi třeba paní Veronika Jakoubková: "Už to o mě hodně lidí ví, že jsem přestala, tak by mi bylo trapně zase začít. To je asi také takový hnací motor. A to, že jsou na mě děti hrdé, protože manžel je silný kuřák a děti jsou hrdé, že máma přestala."

Jeden z posluchačských mailů končil pozdravem: "Vraťme tabák Americe." A to by možná mohl být novoroční vzkaz vám, kteří jste se svou závislostí bojovali nebo bojujete. Ať už s Radiožurnálem, anebo bez něj.

Soutěží jsem nadšena, tvrdí lékařka

Pokud jste od října sledovali soutěž Dokuřte s Radiožurnálem, v žádném z pořadů nechyběl odborný názor Kateřiny Langrové z České koalice proti tabáku.

Netajila se názorem, že je výsledky projektu nadšená. "Nejen to, že byli úžasní soutěžící, i když někteří se potýkali s problémy, někteří nevydrželi nekouřit po celou dobu, tak do toho všichni šli s nasazením. Hlavně ohlas, který soutěž měla mezi posluchači. Ten byl nad očekávání velký a pozitivní, takže doufám, že jsme mnoho lidí motivovali," uvedla Kateřina Langrová.

Jakou zkušenost nebo doporučení by vybrala tomu, kdo típl poslední cigaretu v posledních minutách loňského roku? "Určitě je důležité sehnat si na začátku co nejvíce informací. Pokud někdo přestává kouřit a pociťuje silné abstinenční příznaky, to znamená, že má obrovskou chuť na cigaretu, je nervózní, případně pozoruje na sobě další věci, tak určitě aby se v tom netrápil sám, využil další léčbu, která je k dispozici a především rozhodnutí, které si dal před Novým rokem, aby v sobě dál pěstoval, protože to je to nejdůležitější," doplnila Kateřina Langrová.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: pad , jap , vij
Spustit audio

Více z pořadu