S hypotékou už rodina nepomůže, přemýšlejte o alternativách vlastnického bydlení, vyzývá sociolog

12. srpen 2021

Ceny bytů v Česku za poslední rok vzrostly o 15 procent a podle poradenské společnosti Deloitte je dostupnost bydlení v Česku hned po Srbsku nejhorší v Evropě. Průměrný byt vyjde na 12,2 průměrného hrubého ročního platu. „Lidé mají pocit, že  by se v tom měly angažovat veřejné instituce. Ale stále existuje představa, že bydlení by si člověk měl zasloužit,“ popisuje sociolog Tomáš Hoření Samec.

Na problém dostupnosti bydlení se spolu s kolegy zaměřil v rozhovorech s mladými dospělými z velkých měst.

Čtěte také

„Lidé vnímají, že situace je velmi nepříjemná a mělo by se s tím něco dělat. Ale zároveň se to snaží řešit na individuální rovině. Doufají, že jim pomůže rodina, nebo seženou nájem u známého. Že se s tím nějak vyrovnají, i když je to čím dál náročnější,“ uvádí v Interview Plus.

V Česku je zároveň hluboce zakořeněná představa, že vlastní bydlení je nejdůležitější jistota. „Je to na základě skutečnosti, není to žádný klam. Z výzkumů se zároveň ukazuje, jak ambivalentně může být vnímána cesta k vlastnímu bydlení,“ vysvětluje sociolog.

Hypotéka představuje pro lidi se středními a nižšími příjmy značný stres a klíčová je výpomoc rodiny. Třeba, když v minulosti někdo z rodiny privatizoval obecní byt a tak má  i nějaký majetek. „Zdálo se, že tento systém dobře fungoval až do chvíle, kdy tak výrazně vzrostly ceny nemovitostí. Teď už zadrhává,“ upozorňuje Hoření Samec.

Vlastnické bydlení má alternativu

Podle něj ve společnosti chybí diskuse o alternativách vlastnického bydlení, jako je  například družstevní. A pomáhat může i obec, třeba poskytnutím pozemku pro družstevní výstavbu.

Čtěte také

„Lidé by sdíleli náklady na výstavbu nebo společné prostory. Teď se například v Praze hovoří o spolkovém bydlení. V současném kontextu můžeme vytvářet nové formy spolupráce a bydlení založené na těchto principech,“ míní sociolog.

Města a obce by se prý měly samy stát developery a stavět dostupné bydlení. „V Praze už vzniká městský developer. Jeho rolí je připravovat infrastrukturu, pozemky, dokumentaci a podklady pro to, aby se mohlo stavět,“ popisuje.

Tomáš Hoření Samec

Díky tomu má vzniknout developerská výstavba, ve které bude výrazný podíl obecního bydlení.

„Dostupné bydlení je ziskové pro všechny,“ tvrdí s tím, že i kdyby obce své byty pronajímaly, byť jen za nákladové nájemné, přinese jim to ekonomické, sociální i kulturní hodnoty.

Může pomoci zákon o dostupném bydlení? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

Související