Rychlobruslařka Sáblíková: Na olympiádě v Itálii bych si ještě ráda zazávodila

5. květen 2023

Pozvání do studia Radiožurnálu Sport přijala rychlobruslařka Martina Sáblíková. Trojnásobná olympijská vítězka a několikanásobná mistryně světa si v pořadu Páteční finiš s Kateřinou Neumannovou povídala o tom, jak těžké je v jejím věku regenerovat mezi důležitými závody, ale také o předstartovní nervozitě. Z čeho měla respekt, když se věnovala cyklistice, a proč měla ráda především časovky? Poslechněte si celý rozhovor s českou veleúspěšnou reprezentantkou. 

Martino, už jsi se vrhla do přípravy na nadcházející sezonu?

Ano, už jsme začali znovu najíždět a nabíhat objemy. Toto období mě hodně baví, protože tam není nic specifického a vše se může dělat pro radost.

Jak dlouho dokážeš ležet a nic nedělat?

Letos jsem to vydržela čtrnáct dní a patřičně jsem si to užila.

Jak po těch letech vnímáš start do jarní přípravy, chce se ti do něj?

Všeobecně mi nevadí, protože to nabíhání a najíždění je pro mě prakticky odpočinkem. Horší to je, když se tréninky zkracují, začíná se s intenzitou a přidá se i posilovna a odrazové cvičení. To pak člověk ví, že ho následujících pět měsíců před startem závodů bude hodně bolet. 

Vadí ti předzávodní stres nebo celkově období, kdy se závody blíží?

Většinou je to den, dva před závodem, kdy člověk přemýšlí, s kým a jak pojede. Přemýšlí o tom, jestli je správná forma. Člověk už ví, jak bude v den závodu nervózní. Někdy jseš nervózní, že nechceš s nikým mluvit, jindy zase kolem sebe potřebuješ lidi. Hrozně se netěším na ty stavy, to mě na závodech vadí. Když se převléknu v šatně a vyrazím už na ovál, tak to ze mě spadne, ale ty hodiny před tím bych nejradši vymazala.

Je pro tebe olympiáda v Itálii, která se bude konat v roce 2026, největší motivací do dalších let?

Jdu rok po roce, ale myšlenka na olympiádu v Itálii je určitě velká. Ráda bych se tam dostala a zazávodila si. Je to vysněný cíl, ale tři roky znamenají ještě dlouhou cestu. 

Páteční finiš K. Neumannové na Radiožurnálu Sport

Související