Různá vyšetření, přednášky i trénink správného mytí rukou nabídl Den nemocnice Strakonice

22. březen 2024 08:26

Preventivně se nechali vyšetřit, vyslechli si přednášky lékařů a zjistili víc o práci zdravotníků. Strakonická nemocnice se ve čtvrtek otevřela veřejnosti. Prohlédli si ji žáci a studenti, zájem o různá vyšetření měli také starší lidé.

Nechat si změřit hladinu cukru nebo tlak do strakonické nemocnice přišly desítky lidí. Mezi nimi pan Miroslav. „Potřebuji změřit osteoporózu a cukr, je to na doporučení praktického lékaře,“ řekl.

Zda netrpí řídnutím kostí, přišla zjistit i paní Marie. „Chtěla bych vědět něco o sobě, jestli mám kosti v pořádku. Jsem zvědavá, co mě čeká,“ komentovala.

Nemusela se ale obávat, denzitometrie je nebolestivé a velmi důležité vyšetření. „Je zaměřené na hustotu kostní tkáně. Probíhá jednoduše, pacient si lehne na lehátko a pomocí radioaktivního záření vyšetřujeme kostní tkáň, nejčastěji v oblasti bederní páteře a kyčelního kloubu. Speciální program poté vyhodnotí výsledky,“ popsala primářka oddělení nukleární medicíny Martina Hlinková.

Epidemiologická sestra Mirka Šiková ukazovala návštěvníkům trenažér správného mytí rukou. „Uvnitř je UV lampa. Naneseme desinfekční roztok na ruce, rozetřeme, pak ruce dáme pod lampu a vidíme, kde je kůže správně vydesinfikovaná,“ vysvětlila.

Právě prevence byla hlavním cílem Dne nemocnice Strakonice. „To je s ohledem na zdraví a kvalitu našeho života to nejdůležitější. Součástí programu jsou i přednášky, lékaři mluví třeba o prevenci cévní mozkové příhody, o Alzheimerově nemoci a potom máme blok pro nastávající maminky,“ uvedl náměstek ředitele Michal Pelíšek.

Kromě veřejnosti se do strakonické nemocnice podívali žáci a studenti. Zjistit víc o práci zdravotníků mohli i případní zájemci o zaměstnání.

Spustit audio

Související