Nový ultrazvuk pro dětské pacienty získala nemocnice ve Strakonicích díky sponzorům a nadaci Kapka naděje

12. prosinec 2023 11:11

Strakonická nemocnice pořídila na dětské oddělení nový ultrazvuk. Lékaři s jeho pomocí budou moci vyšetřovat především dutinu břišní, ale i srdce nebo cévy. Nákup podpořilo město Blatná, soukromí sponzoři a nadace Kapka naděje.

„Je to ultrazvuk vybavený čtyřmi sondami uzpůsobenými právě pro dětské pacienty. Jedna je pro novorozence a kojence, další na vyšetření měkkých tkání, krku, štítné žlázy, uzlin, a pak je tu speciální kardiologická sonda,“ popisuje primář dětského oddělení Martin Gregora.

Díky novému ultrazvuku dokáží lékaři rychleji diagnostikovat nemocné. „Tlak na zahájení diagnostiky je stále větší. Rodiče si přejí, aby jejich děti byly adekvátně a rychle léčeny,“ připomíná ředitel nemocnice Tomáš Fiala.

Čtěte také

Na dětském oddělení tak budou nově dva ultrazvuky. „Ten první se používá především pro potřeby lůžkové péče a jednotky intenzivní péče a tenhle bude sloužit pro ambulantní vyšetření,“ upřesňuje Tomáš Fiala.

Ředitelka Kapky naděje Dita Loudilová doplňuje, že nadace spolupracuje se strakonickou nemocnicí už několik let. „Spolupráce trvá přes pět let, začala již před covidem. Mimo jiné jsme tu zrekonstruovali část dětského oddělení,“ uvádí.

Nadace uhradila zhruba čtvrtinu ceny nového ultrazvuku. Nákup přístroje za téměř dva miliony korun podpořil také soukromý sponzor nebo město Blatná. Její obyvatelé totiž strakonickou nemocnici často využívají.

Spustit audio

Související