Rusové opěvují Vladimira Putina. Podívejte se na videoklipy!

30. duben 2015

Když jsme spolu – to je název nové písničky zpěvačky Máši Rasputinové, ruské hvězdy z 80. let. V refrénu zpívá, že Rusko se za Vladimira Putin modlí. Na skladbu upozorňuje server Echo24.

S odvoláním na běloruskou opozici píše, že zatímco dřívější písně o Putinovi byly spíš humorné, z posledního díla je už hodně výrazně cítit nefalšovaný vlastenecký zápal.

Ve videoklipu pak nechybějí záběry z oslav anexe Krymu. Velmi často se tam ruský prezident objevuje ve společnosti vojáků a na vojenských přehlídkách.

Nechybějí ale ani dojemné záběry s dětmi, nebo ze sportovních událostí. Záznam také několikrát odkazuje na ruský patriotismus.

Existují ale i písničky humornější. Jednou z nich se jmenuje Vladimir Putin moloděc, tedy chlapík, politik, lídr a borec, jak se tam doslova zpívá.

Je to píseň z loňského roku s velmi profesionálně provedeným klipem. Opět jsou tam vojenské přehlídky, kremelské sály aplaudující Putinovi a nechybějí ani třeba záběry na trosky malajsijského boeingu na Ukrajině.

Ukrajina je v posledních letech častým námětem pro putinovských písní jako třeba v kousku nazvaném Můj Putin. Zpěvačka se tam objevuje ve dvou polohách.

Jednou je usměvavá, s copem na širém poli v zapadajícím slunci a hlavně v šatech v barvách ruské trikolóry.

Druhou polohou je zubožená dívka hroutící se proti holé cihlové zdi a v šatech v samozřejmě ukrajinských barvách.

Obě pak v refrénu písně „křičí touhou po Putinovi“.

Podobné oslavné songy ale nejsou jen dominantou posledních dvou let, kdy se kvůli krizi na Ukrajině ruská propagandistická mašinérie rozjela na plné obrátky. Putin je v ruském šoubyznysu výrazně přítomný už řadu let.

Píseň z roku 2008 ještě nemá tolik politický narážek a oslavuje hlavně Putina jako muže.

Dvě dívky zpívají o tom, jak jsou jejich partneři slaboši, jak pijí, jak nedokáží nic prosadit, hádají se a že už chtějí jen chlapa, jako je Putin, který nepije, který má moc, který by jim neubližoval a který by je neopustil.

To všechno je diskotékový hit Takového jako Putin, který už roztančil nejedno náměstí, předvolební shromáždění, ale i zcela nepolitickou tancovačku.

autoři: mvo , onh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.