Rusko chce na Ukrajině masově ničit, co se dá. Volí vojensky nelegitimní cíle, zdůrazňuje expert

Rusové pokračují v bombardování ukrajinských měst od Lvova po Dnipro – vypálili přes 80 raket, asi polovinu se podařilo zneškodnit. „Mrtví a zranění jsou po celé Ukrajině,“ řekl prezident Volodymyr Zelenskyj. „Ruské útoky míří na energetickou infrastrukturu a proti lidem. Čas a místo úderů byly vybrány tak, aby napáchaly co největší škody.“ Nejméně 8 obětí hlásí také Kyjev, který Rusové ostřelovali poprvé od června. Jaké jsou škody a jak účinnou obranou disponují Ukrajinci?

„Podle oficiálních informací ozbrojených sil Ukrajiny zemi zasáhlo více než 80 raket různých typů, které napáchaly škody od úplně zničených domů v Záporoží, ze kterých nezbylo vůbec nic, až po poškozené mosty nebo zasažené tepelné elektrárny,“ popisuje zpravodaj na Ukrajině Martin Dorazín.

Čtěte také

Útok na elektrárny i centra měst

Jednoznačným cílem Rusů byla tentokrát energetická infrastruktura a ochromení energetických sítí Ukrajiny. Jedna z poškozených elektráren je v Kyjevě, kde vypadla elektrická síť. Podobné výpadky postihly také Lvov, Charkov, částečně i Dnipro, kde zůstal bez elektřiny levý břeh.

Ruské útoky mířily ale také na civilní objekty, protože některé z raket dopadly na cíle poměrně vzdálené od strategických zařízení, kde žádné systémy protivzdušné obrany nejsou. Bombardování zasáhlo také centrum Dnipra, kde se Martin Dorazín nachází.

„Bylo to ráno, když šli lidé do práce a ulice byly plné aut, takže i tady budou nejspíš mrtví a zranění. Ale zatím není k dispozici oficiální informace,“ informuje v polední publicistice.

Centrum Dnipra po ruském raketovém útoku. lidé v autobusu přežili, hlásí z místa zpravodaj Martin Dorazín

Zničit, co se dá

Jde o útok zbraněmi, které mají velký dosah a jsou určené do velkého konfliktu, zdůrazňuje Pavel Macko, bývalý zástupce náčelníka Generálního štábu slovenské armády. Rozsah útoků je podle něj podobný tomu, jaký byl v první den konfliktu, tedy 24. února.

Je to velmi kontroverzní z pohledu ženevských konvencí, protože si vybírají cíle, které jsou jednoznačně nelegitimní.
Pavel Macko o ruských útocích na ukrajinskou infrastrukturu

Rozdíl je ale v tom, že zatímco tehdy ruské síly útočily převážně na vojenské nebo vojenskostrategické cíle, v tomto okamžiku útočí na civilní cíle.

„Je to velmi kontroverzní z pohledu ženevských konvencí, protože si vybírají cíle, které jsou jednoznačně nelegitimní,“ upozorňuje Pavel Macko. „Rusko tím demonstruje odhodlání pokračovat v konfliktu a masově ničit na Ukrajině všechno, co se dá.“

Odplata za Kerčský most

Podle jeho odhadu jde o odplatu za sobotní útok na Kerčský most. Ten byl ovšem z  hlediska mezinárodního práva legitimním vojenským cílem, protože přes něj proudí na Ukrajinu ruská vojenská technika, materiál i vojáci z okupovaného Krymu. Ruské rakety naproti tomu ničí civilní infrastrukturu.

Čtěte také

Podle Macka jde o jednoznačnou revanš a snahu zvrátit nepříznivý vývoj na frontě, kde se Rusům nedaří zastavit ukrajinskou protiofenzivu.

„Útoky byly vedené takovým způsobem, aby vyvolaly maximální možný efekt a dopad na civilní obyvatelstvo, kterému se má podlomit vůle podporovat obranu proti této agresi,“ domnívá se generálporučík Pavel Macko.

Ukrajinci mají sice k dispozici systémy protivzdušné obrany, ale žádný systém není stoprocentní a nedokáže plně ochránit tak obrovské území, jako je Ukrajina, kde je velké množství populačních center. Dá se tedy očekávat, že pokud budou útoky v dalších dnech či týdnech pokračovat, pak budou i částečně úspěšné, domnívá se slovenský expert.

Čínské ministerstvo zahraničí dnes vyzvalo ke zklidnění situace na Ukrajině. Podle mluvčí Čína doufá, že tato situace bude brzy deeskalovat. Jak si přeložit toto čínské diplomatické vyjádření? Poslechněte si celou polední publicistiku.

Hosté polední publicistky:

  • Martin Dorazín, zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině
  • Pavel Macko, generálporučík v záloze
  • Libor Jelen, politický geograf, Přírodovědecká fakulta UK
autoři: Věra Štechrová , and
Spustit audio

Související