Romští policisté v Česku stále výjimkou

10. duben 2014

Zkuste si představit, že případ vloupání do vašeho bytu přijde vyšetřovat romský policista, že špatné parkování budete řešit s romským strážníkem?! V Česku etnická pestrost u policie prakticky neexistuje.

I slovní spojení „romský policista" zní trochu nezvykle. Třeba ve Velké Británii ale složení policejního sboru daleko věrněji odráží skutečný mix etnických skupin ve společnosti.

Český Rom původem z Liberce, Petr Torák, přezdívaný „Romocop," dělá už několik let slibnou kariéru u britské policie a kromě toho všemožně pomáhá českým a slovenským Romům v anglickém Peterborough. Jeho etnický původ pro tamní policii není překážkou, spíš naopak. Marko Štrbák, Jan Kudrik, ale i další čeští a slovenští Romové si v anglickém Peterborough chtějí vzít z Petra Toráka příklad a jít v jeho šlépějích. Petr je tak nejen policista, ale i něco na způsob chodícího vzoru pro další Romy.

Jiný britský policista, Jim Davies, rovněž romského původu, to ale po 20 letech služby nevydržel a kvůli údajným rasistickým poznámkám zažaloval několik svých britských kolegů. Jim pracuje u policie 20 let. Nebyl to nikdy jeho sen a předtím, než oblékl uniformu, pracoval třeba v bance. Člověka by nenapadlo, že patří mezi Gypsy komunitu.

„Já byl ohledně svého etnického původu vždycky dost otevřený, i když se mě na to v mých zaměstnáních vlastně nikdo výslovně neptal. Až do svých 24 let jsem žil na tábořišti britských Romů a Travellerů. To se všeobecně vědělo a nikdy to nebyl problém. U policie to ale bylo trochu jiné. Jak u policistů, tak u romské komunity panuje určitý strach ze vzájemných kontaktů, existuje tam bariéra. Nikdy jsem neučinil doznání, že jsem Rom. Myslím, že se to vědělo," vypráví Jim a vzápětí se ptá: „V průběhu let se ukázalo, že u britské policie ve skutečnosti slouží dost velký počet Romů a Travellerů. Bohužel řada z nich svůj etnický původ tají. Podle mě to je vážně škoda. Kdyby totiž byli viditelnější, víc se o nich mluvilo, celá romská komunita by získala na sebevědomí. Složení policie by přece mělo odrážet etnickou skladbu společnosti, které slouží?!"

Jim Davies nakonec nevydržel různé poznámky svých kolegů na adresu Romů a několik policistů z regionu Thames Valley zažaloval. Mimojiné za neustálé používání hanlivého výrazu „pikey," který by Petr Torák do češtiny přeložil asi jako „cigoš."

Pouhých několik týdnů existuje Asociace romských policistů, která aspiruje na celoevropskou působnost a u zrodu které stál Petr Torák. Čerstvým členem asociace je taky sokolovský strážník Patrik Bandy. Ten respekt vůči své osobě čerpá nejen ze slušivé uniformy, ale taky z toho, že se s místními lidmi dlouhá léta zná.

Jestli se Sokolovu romští asistenti prevence kriminality vyplácejí, je těžké vyjádřit čísly. I když podle člena rady a zastupitelstva města Jana Picky z ČSSD je určitým měřítkem relativně klidná situace ve městě. I z reakcí většinového obyvatelstva Jan Picka vyčetl, že romští policisté smysl mají a cesta, kterou se sokolovští vydali, je správná.

Rasová tolerance ve Velké Británii je o několik řádů jinde ve srovnání s Českem a úcta k lidem odlišné barvy pleti nebo vyznání, je na ostrovech málem geneticky zakódována. Romové z Česka a ze Slovenska to okamžitě po svém příjezdu vycítí a i to přispívá k jejich spokojenosti.

Nedostatek Romů v řadách české a slovenské policie má samozřejmě řadu příčin. Petr Torák vypichuje jednu z nich. Skrytý i otevřený rasismus uvnitř samotné policie. Velitel městské policie v Sokolově Petr Kubis vždycky trval na tom, aby policista - pochůzkář měl perfektní znalost o své oblasti, aby všechny obyvatele znal a všichni znali jeho. Projekt „Sokolov - bezpečné město" se podle Petra Kubise daří realizovat i proto, že se do něj zapojili i politici.

Podle velitele městské policie v Sokolově se nesmí čekat, až se situace v nějakém městě vyhrotí natolik, že se pak nedá řešit jinak než represivně. V Sokolově, zdá se, zareagovali včas. Romové v uniformě jsou tak v Česku evidentně hlavně otázkou dobré vůle. V Británii už dávno v uniformě jsou. Jen se málo ví, že to jsou Romové.

autoři: Jiří Hošek , lsm , sch
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.