Roman Liener žaluje Vojenské zpravodajství

30. říjen 2006
Pod kůži

Armádní tajná služba bude po dnešku čelit problému, se kterým nemá zkušenost pravděpodobně od doby svého vzniku. Bývalý příslušník Vojenského zpravodajství, který pracoval pod krytím v zahraničí, žene před soud svého zaměstnavatele, protože se podle něj nedokázal postarat o bezpečí jeho a jeho rodiny.

Jan HRBÁČEK, reportér Rádia Česko:
Případ důstojníka Romana Lienera vypadal zpočátku jako jeden z největších špionážních skandálů v českých dějinách. Policie ho podezřívala z toho, že vyzrazoval tajné informace agentům bývalého východního bloku. Podle původních informací vojenské tajné služby a policejních vyšetřovatelů měl svojí nezákonnou činností armádu připravit také o téměř dva miliony korun. Jenže původní rozměr vyšetřovací verze po více jak dvou a půl letech splaskává a dekonspirovaný vojenský důstojník se obává o svůj život. Apeluje proto na tajnou službu a její směrnice, podle kterých má být každý zpravodajský důstojník vysazený v zahraničí takzvaně odlegalizován. Pro pořádek uveďme, že Liener působil jako podnikatel specializující se na likvidaci odpadů v Bělorusku. Bývalý šéf vojenské rozvědky Andor Šándor popisuje, jak by zmiňovaná odlegalizace měla vypadat.

Andor ŠÁNDOR, bývalý šéf vojenské rozvědky:
Celá věc se ukončí s tím, že by se měly stáhnout všechny dokumenty, všechny doklady, které se k tomu vydají, ukončit jakákoliv obchodní činnost tak, aby to odpovídalo i zákonům. Ten člověk potom je buď propuštěn od služby, anebo pokračuje v práci na takovém místě, na kterém mu ta bývalá legalizace nekomplikuje jeho nové postavení. Neměl by se ukazovat nikde tak, aby nedošlo k rozporu mezi tím, čím byl předtím a čím je vlastně dneska.

Jan HRBÁČEK, reportér Rádia Česko:
Lienerův právník Petr Vališ vysvětluje, co žalobou, kterou dnes podává na soud, sleduje.

Petr VALIŠ, advokát Romana Lienera:
Cílem té žaloby je, aby ta instituce učinila kroky, které by ve svém konečném důsledku vedly k zajištění ochrany života a zdraví našeho klienta a jeho rodiny a ke splnění tedy všech těch povinností, které té službě ve vztahu k tomu našemu klientovi vyplývají.

Jan HRBÁČEK, reportér Rádia Česko:
Advokát Vališ Vojenské zpravodajství před několika měsíci upozornil na to, že se o Lienera začali v jeho bydlišti zajímat lidé, na kterých v Bělorusku pracoval. Ředitel tajné služby Miroslav Krejčík odpověděl, že vzhledem k probíhajícímu stíhání je předčasné se k procesu odlegalizace jakkoliv vyjadřovat. Zároveň advokáta ujistil, že vyhodnocuje všechny zákonné možnosti, které s případem dekonspirace někdejšího rozvědčíka souvisejí. O tom, kdy se služba postará o bezpečí svého někdejšího příslušníka, ale hovořit nechce. Jeho stanovisko tlumočí mluvčí Vojenského zpravodajství Ladislav Šticha.

Ladislav ŠTICHA, mluvčí Vojenského zpravodajství:
Podle generála Miroslava Krejčíka bylo na toto téma již řečeno vše, co mohlo být řečeno, a nemá smysl vést další veřejné debaty.

Jan HRBÁČEK, reportér Rádia Česko:
Bývalý šéf vojenské rozvědky Andor Šándor k současné situaci zpravodajského důstojníka říká:

Andor ŠÁNDOR, bývalý šéf vojenské rozvědky:
Samozřejmě jeho identita neměla být vyzrazena i bez ohledu na to, jestli, jak říkáte, je trestně stíhán. A nemyslím si, že to bylo dobře, že se dneska o něm hovoří jako o člověku, který pracoval pod nějakým krytí. To, myslím, bylo špatně a to nemělo nikdy proniknout na veřejnost.

Jan HRBÁČEK, reportér Rádia Česko:
Pojďme se ale blíže zaměřit na vyšetřování trestné činnosti Romana Lienera. Stíhání pro zpronevěru služebního vozu ve výši sedm set tisíc korun státní zastupitelství pravomocně zrušilo. Při vyšetřování se totiž přišlo na to, že auto obviněný důstojník armádě vrátil víc než půlroku předtím, než ho kvůli tomu začala policie stíhat, ale i závažnost dalších původně avizovaných zločinů, ze kterých je Liener viněn, začala výrazně slábnout. Tak závažnou trestnou činností by se totiž musel zabývat soud vyšší instance. Policejní vyšetřovatel ale případ rozdělil a větší část kauzy bude překvapivě řešit soud nejnižší instance. Proč? To vysvětluje náměstkyně pražského státního zastupitelství Marcela Kratochvílová.

Marcela KRATOCHVÍLOVÁ, náměstkyně Městského státního zastupitelství v Praze:
Mohu potvrdit, že ze společného řízení policejní komisař vyloučil některé skutky, o kterých bude konáno samostatné řízení. Tento postup se provádí zejména z toho důvodu, aby došlo k urychlení řízení.

Jan HRBÁČEK, reportér Rádia Česko:
Bez zajímavostí není ani, jak se policejní vyšetřovatel chystá překvalifikovat původní formulaci jednoho z několika obvinění Lienera, neuposlechnutí rozkazu. Z výslechů svědků totiž vyplynulo, že rozkaz zmiňovaný v obvinění nebyl vůbec nikdy vydán. Podle výkladu vyšetřovatele by se tak Liener mohl dopustit spíše takzvaného svémocného odloučení. Jaký trestný čin by tedy mohl spáchat?

Petr VALIŠ, advokát Romana Lienera:
Znamená to, že osoba, která se dopustí tohoto trestného činu, se měla ze své vůle vzdálit nejspíše od své jednotky. Pokud já si pamatuji, tak tyto trestné činy se týkaly útěků vojáků za jejich slečnami a za jejich rodinami.

Jan HRBÁČEK, reportér Rádia Česko:
Odhlédněme ale od zlehčené argumentace, kterou advokát Petr Vališ hájí svého klienta, a shrňme si fakta. Případ před téměř třemi lety odstartovalo zásadní podezření, že důstojník české armády pracuje pro Bělorusko. Policie ale hlavně armádní tajná služba pro to dodnes nemá žádné pádné důkazy. V zabezpečeném trezoru agentovy firmy se našly tajné dokumenty. Ukládali je tam ale jeho kolegové a existují o tom záznamy. Z původního podvodu a zpronevěry, kdy se měla škoda podle informací policie blížit ke dvěma milionům korun, zůstalo jen podezření o čerpání necelých dvou set tisíc korun. Z dosavadního vyšetřování tedy vyplývá, že spíš než o špionáž jde o vyřizování osobních účtů mezi příslušníky tajné služby. Otázkou tedy zůstává, kdo překročil zákon? Voják vysazený v zahraničí, nebo člověk, který ho z trestné činnosti obvinil? Odpověď na tuto otázku ale v dohledné době rozhodně nedostaneme.

Hanka SHÁNĚLOVÁ, moderátorka:
Jan Hrbáček je tedy reportér Rádia Česko a stará se o pořad Radiožurnálu Pod kůži.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: hrb
Spustit audio

Více z pořadu