Rodiny na střední Moravě mohou přijít o domy

11. prosinec 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Některé rodiny na střední Moravě prožívají zcela jiné než předvánoční starosti. Po čtyřech letech od povodní se ocitli opět v situaci, že mohou o své domy přijít. Důvodem je nesplnění jedné z podmínek 850 000 Kč půjčky od Českomoravské záruční a rozvojové banky - kolaudace stavby.

Vzít si nízko úročenou půjčku umožnilo vládní nařízení č.190/97 sb. Lidé, kteří přišli o střechu nad hlavou, této možnosti využili a pustili se do stavby. Mnozí z nich však tehdy netušili, že bude stavba složitější než předpokládali. Mezi nimi byl i Vladimír Pluháček z Litovle.

Vladimír Pluháček: Stavba byla technicky náročná kvůli povodním, aby se zdvíhal terén a musel jsem udělat vyšší sklepy. Počítal jsem s tím, že to do těch 4 let udělám, protože vůbec mě to nenapadlo po té povodni, protože byla úplně jiná situace. Pomáhala mi rodina, tchán, ale musel jsem to dělat postupně. Nešlo to naráz zaplatit.

Obdobné problémy jako Pluháčkovi má nyní dalších 60 rodin. Od Českomoravské záruční a rozvojové banky se nyní dovídají, že pokud nedoloží rozhodnutí o kolaudaci, musí půjčku neprodleně uhradit celou. Jinak bude věc předána finančnímu úřadu. Generální ředitel banky Ladislav Macka k tomu uvedl.

Ladislav Macka: Celá ta záležitost je postavena na základě vládního nařízení a smlouvy, která je uzavřena mezi námi a těmi příjemci úvěru. To nařízení nás zavazuje všechny, i to ministerstvo, nás i příjemce úvěru, takže není to naše zlovůle, že nechceme vyhovět, ale ta podmínka tady je a jediná cesta je přes změnu vládního nařízení.

Nové vládní nařízení však ministerstvo pro místní rozvoj zatím nechystá, i když o to bylo formou interpelace v Poslanecké sněmovně požádáno. Mluvčí Ivana Navrátilová potvrdila, že resort je o této záležitosti důkladně informován. Pokud se lidé ozvou, bude posuzovat případ od případu.

Ivana Navrátilová: Ty podmínky a pravidla byly dány pro všechny stejné, takže oni věděli, pakliže to do čtyř let nestihnou, takže se jim tato situace může stát. Další věc je, že se ozvali tak pozdě. Určitě to možná věděli před měsícem, před dvěma. Kdyby tato situace se projevila už v září, ministerstvo nemá zpětnou reakci nebo není kontrolním orgánem, aby hlídalo to, jestli se to tak dodržuje, proto je tam tím prostředníkem ta banka. Prostě ta pravidla byla dána, všichni je znali, všichni s nimi souhlasili a ty smlouvy podepisovali s tím, že věděli, co je čeká.

Vladimír Pluháček považuje podmínku kolaudace pouze za formalitu, které dosud nepřikládal žádný význam. Spolu s manželkou a třemi dětmi teď prožívají adventní čas obavami, že o svůj dům opět přijdou.

Vladimír Pluháček: Najednou vám teď přijde, že máte zaplatit tolik peněz nebo vás budou honit po finančních úřadech, že vám vlastně chtějí sebrat jednou tolik, co pomalu jste si od nich půjčil a ještě ty 4 roky, co jste tam dělal by byly úplně v niveč, tak potom člověk je z toho nešťastný. My jsme vlastně přišli o povodni o bydlení a teď by jsme měli o něj přijít znovu, jenom kvůli kolaudaci, jenom kvůli formalitě.

Přepsal: Česká informační agentura.

autor: mah
Spustit audio

Více z pořadu