Rodina pana Šindlera žaluje opavský magistrát

18. leden 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Rodina pana Stanislava Šindlera žaluje opavský magistrát a chce 400 000 Kč. Tvrdí, že město je nezodpovědné, že je naopak zodpovědné za těžký úraz jejich devítiletého syna Libora. Na chlapce se před třemi lety zřítil kmen stromu, který ležel spolu s dalšími, údajně nezajištěnými kládami těsně u chodníku. Malého Libora tato událost poznamenala na celý život. Podrobnosti zjišťoval Martin Knitl, ČRo Ostrava.

Klády byly nezajištěné a nikdo z chlapců, kteří byli spolu s Liborem v těsné blízkosti, na hromadu kmenů nevylezl. To tvrdí otec malého Libora. Kmen, který se zřítil, způsobil vážné poranění břicha. Libor přišel o tenké střevo a dodnes je odkázán na nitrožilní výživu. Podle otce Stanislava Šindlera je chlapec z relativně nejhorší situace venku.

Stanislav Šindler: Ten stav je dneska stabilizovaný. Nicméně, dospěl k tomu po 2,5letém vývoji, kdy docházelo k častým problémům, infektu a podobným věcem, takže více času strávil v nemocnici než doma.

Chlapec se většinu dne nemůže vzdálit od podpůrných přístrojů.

Stanislav Šindler: Je to takové, že musí být denně připojen 15 hodin na umělé výživě. Má zaveden centrální katétr.

Liborovi rodiče se dodnes z nešťastné události nevzpamatovali. I když si zvykli na nepřetržitou péči, neskrývají nejistotu a obavy z dalších let.

Stanislav Šindler: Život se změnil úplně. My jsme na to nebyli připraveni, myslím, že na to není nikdo připravený, nedá se před tím utéci.

Tomáš Elis, právník a tajemník opavské radnice, chápe pocity rodičů.

Tomáš Elis: Celou záležitost považujeme za velmi smutnou a je nám upřímně líto tohoto malého chlapce, který následky tohoto úrazu ponese patrně celý život.

Pravdou je, že policie se tímto případem zabývala. Vyšetřování skončilo jednoznačně.

Tomáš Elis: Chápeme tento úraz jako obrovskou tragédii, ale na druhé straně jakákoliv šetření, která byla v té věci prováděna, nespatřila jakékoliv pochybení. Byla dodržena veškerá bezpečnostní opatření a předpisy.

Je možné potvrdit, zda město pomůže finančně této rodině?

Tomáš Elis: Pokud se obrátí dotyčný na město Opava, nepochybně bude věnována této žádosti patřičná pozornost.

Podle vyšetřovatele klády ležely v souladu s bezpečnostními předpisy. Policie také zjistila, že byla vydána všechna příslušná povolení. Pan Šindler to ale nepovažuje za pravdivé informace.

Stanislav Šindler: I my cítíme určitou vinu. Nicméně, myslíme si, že určitou spoluzodpovědnost by měli nést také ti, kdo tam umístil tu hromadu dříví, která tam být vůbec neměla, protože byla umístěna na veřejném prostranství, nebyla nijak označena, nebyla vůbec zajištěna.

Jde o souhru nešťastných okolností a nebo o vážné porušení bezpečnosti práce. Touto otázkou se policie bude zabývat už podruhé. Lékaři malému Liborovi transplantaci tenkého střeva zatím nedoporučují. Spíše doufají, že se časem objeví nový způsob léčby.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autoři: mkp , mrk , spr
Spustit audio

Více z pořadu