Rekordman chce otevřít 1500 piv za jednu hodinu

21. srpen 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvat se chystá znovu zapsat do knihy rekordů; tentokrát v otevírání lahví piva. Ze sucha se radují výrobci soli. Na Jadranu čekejte ve středu stále proměnlivé počasí a teploty až 31 stupňů.

Na zdolání jednoho Guinessova rekordu se chystá rodák ze Záhřebu Kruno Budiselič. 25. srpna chce v Karlovaci během jedné hodiny odzátkovat 1500 lahví piva. To dosud nikdo na světě nezkoušel. Půjde čistě o chorvatský rekord.

Třicetiletý Záhřeban má na svém kontě už 3 rekordy zapsané do slavné knihy. Za minutu udělal 140 kliků. Hodinu šel po běžecké dráze chůzí zvanou moonwalking, kterou se proslavil Michael Jackson a ve dvojici 24 hodin tlačil auto vážící jednu tunu. Snad mu tedy útok na světový rekord vyjde i tentokrát.

Sucho zasáhlo letos do životů chorvatských zemědělců velmi výrazně. Olivy se pomaleji nalévají, víno nemělo dost vláhy. Ze sucha se ale radují vlastníci solných pánví ve Stonu. Zatím tam z 9 krystalizačních bazénů sebrali 530 tun soli. Odborníci to považují za mimořádný výnos. Vliv na něj mělo především sucho a vítr, který pomáhal v odpařování vody. Vlastnící společnosti ve Stonu uvažují o tom, že by v příštích letech umožnili i turistům účastnit se sběru soli. Zvláště mezi Italy je o tento tip zážitkové turistiky prý zájem.

Směnné kurzy

Chorvatská měna trochu oslabila vůči euru. Například Raiffeisen bank nabízí za euro 7,27 kun a za 100 českých korun 25 kun a 55 lip. 100 slovenských korun vám vymění na 20 kun a 48 lip. Příjemným překvapením je směnárna Privredne banky Zagreb v obchodním centru Mercator ve Splitu. Neúčtuje si provizi a za 100 eur dává tak jak deklaruje 725 kun.

Palivo

V případě pohonných hmot na nás čeká na pumpách příjemný pohled na ceny. Ceny benzínu a nafty v Chorvatsku se konečně pohnuly a dobrá zpráva - směrem dolů. Alespoň na všech čerpacích stanicích největší státní firmy INA. Za litr naturalu 95 teď zaplatíte už nikoli 8 kun, ale jen 7 kun 93 lipy. Nafta stojí 7 kun a 42 lipy. To je o 12 lip méně než včera. Jen ten, kdo jezdí na plyn si nijak nepolepšil - litr tohoto paliva pořídí stále za za 3 kuny a 35 lip.

Doprava

Co se situace na silnicích týká, je dnes klidná. Hustší provoz je jen na obchvatech větších měst a samozřejmě na jadranské magistrále. Pamatujte, že když se tam jede obcemi, platí rychlostní omezení - většinou 50 km/h.

A jedno upozornění. Pamatujte na bezpečnost dětí v autě. I tady v Chorvatsku jsou předepsané autosedačky. Jedna agilní čtenářka listu "24 Sata" vyfotila auto s českou SPZ z Vysočiny s dítětem spícím za oknem na příklopu kufru. Naštěstí to bylo na parkovišti. Nutno dodat, že samozvaná reportérka za fotku dostala od redakce 200 kun a redakce neměla ani tolik taktu, že by rozostřila poznávací značku. A přitom víme, jak bezpečně jezdí chorvatské děti v autech, že.

Počasí

Na Jadranu bude ve středu opět nestabilní počasí s proměnlivou oblačností a občasným vyjasněním. Místy déšť, dopoledne hlavně na severním Jadranu. Potom místy podél celého pobřeží. V Dalmácii bude vát mírný až silný jihovýchodní vítr zvaný jugo. Má být ale teplo od 26 do 31 stupňů.

Jachtaři se mají připravit na lokální bouřky. Dnes v noci a ve středu nad ránem bude na jižním Jadranu foukat jugo. V nárazech může dosáhnout rychlosti až 40 uzlů. Na moři má být proměnlivá oblačnost, místy s přeháňkami nebo krátkodobým deštěm. To hlavně na severním a i zítra i na části středního Jadranu.

autor: pan
Spustit audio

Více z pořadu