Rekonstrukce náměstí komplikuje litvínovským život

18. říjen 2001
Pod kůži

Už přes rok prochází centrum Litvínova rekonstrukcí, která se stala trnem v oku obyvatelům i podnikatelům ve městě. Celá rekonstrukce už totiž stála 13 milionů korun, ale opravené se stále opravuje. Rekonstrukce litvínovského centra začala už na přelomu loňského srpna a září. Dodnes se však z náměstí ozývá hluk sbíječek a neustále se tu pohybují řemeslníci, kteří stále dokola opravují už dokončenou a předanou práci. Proč trvají práce tak dlouho?

Poprvé se zdánlivě zrekonstruované náměstí předávalo k předběžnému užívání už 5. prosince. Tehdy se však hlavní architekt Pavel Břežanský, který centrum v nové podobě projektoval, od něj distancoval. "Myslím si, že zásadní problém byl v tom, že tam byl aspoň na kousku povolen vjezd nákladních vozidel na konstrukci, která byla dimenzována pro pěší, což mohlo dělat problémy. Ale že to trvalo pár měsíců, tak se nic tak zásadního nestalo," říká Pavel Břežanský.

Hned na jaře však litvínovští náměstí znovu rozkopali. Šlo o výměnu otevřeného žlábku za žlábek zakrytý, který vypadá troufnu si říct lépe a netvoří bariéru. Dělalo se to vlastně s půlročním zpožděním, protože v době, kdy se to mělo udělat v rámci prvé etapy, tak na to nebylo v městské kase dost peněz."

Nedostatkem peněz v městské kase se nyní ohání i starosta města Jan Slabý. "Ten důvod, proč to nebylo tak, je jednak, že by bylo rozpočtové omezení a pak v rámci realizace projektu jsme vlastně přistoupili na nové řešení u odvodu ze střech majitelů právě tím, že jsme tam vlastně dodatečně udělali ty odvodňovací kanály, které potřebovaly prohloubit ten centrální sběrný kanálek. A v okamžiku, kdy jsme prohloubili ten centrální sběrný kanálek, tak to nevyhovovalo předpisům, čili se muselo přijít s novým řešením. A tady došlo k jisté ztrátě práce ve výši asi 300 tisíc korun a vyplynulo to ze změn projektu na základě zkušeností."

Nekonečně dlouho trvající práce pocítili hlavně místní živnostníci, kteří tu mají řadu malých obchůdků. Jeden z nich, František Váňa, si posteskl, že o všem se dozvěděli až při zahájení prací. "Tato forma nebyla zrovna nejšťastnější, protože to bylo vyvěšeno veřejnou vyhláškou, kterou my jsme samozřejmě většina přehlédli. Myslíme si, že byly možná přístupnější a lepší formy i pro spolupráci a výsledek toho náměstí podnikatel a město, protože pro nás, podnikatele je to neštěstí. Hlavně co se týče tržeb, které šly vlastně o 30 až 50 procent dolů a u některých je to žití nebo nežití v obchodní činnosti."

Nic nezmohla ani petice místních obchodníků se čtyřiceti podpisy, což je 99 procent z nich. František Váňa k tomu dodává: "Šlo hlavně o to, že se dalo asi jednat s městem o parkování, aby prostě ti zákazníci mohli si vyřídit ty své věci. Šlo o časové stání. Jestliže na náměstí nebude vpuštěno auto k časovému parkování, spousta podnikatelů a obchodů prostě skončí a i to náměstí pro občana bude mrtvé, nebude živé a pak je nám bohužel ta práce k ničemu. Projednávalo se to na zastupitelstvu, byla skupina zastupitelů, kteří hájili naše zájmy a byla dá se říct polovina zastupitelů, kteří s tím nesouhlasili."

Žádné ztráty jim však radnice podle starosty nahradit nehodlá. "Já si myslím, že jim by se to ani dost dobře kompenzovat nemohlo, protože i ty jejich údaje byly podle mého názoru dosti přehnané. Je to zlepšení podmínek na náměstí včetně možnosti částečného parkování, které bude možné v budoucnosti."

Zpočátku úplně rozkopané náměstí, nyní zase naprosto zamezený vjezd zásobování, které má fungovat ze zadního dvora. I to se podepsalo na klesajících tržbách. To já osobně, mluvím za sebe, pokládám za největší kámen úrazu. Po revoluci jsme byli šťastní, že vznikly formy obchodních dealerů, kteří nabízejí zboží, tím pádem sortiment, tlačí ceny dolů. A tímto rozhodnutím, které teď existuje, na tomto náměstí vlastně zamezili jsme těmto dealerům sem vjet. A když přijede nový dealer a uvidí zákaz vjezdu, tak prostě odjede. On neví, že jsou nějaké formy zezadu. A to si myslím, že je to nejpodstatnější, co mohlo vzniknout," říká František Váňa.

Stěžují si i obyvatelé města, kteří se začali centru vyhýbat. I ti vidí práce jako nekonečné: "Je to divné, proč to znova rozkopávají? Vidím to jako laik a nechápu to. Jako občanovi se mi ta úprava líbí, ale chápu ty problémy, které z toho ti obchodníci mají."

Co říkáte tomu, jak dlouho se protahují práce na náměstí? "No, dost dlouho a vadí mi to. Je tu dost lidí, děti zakopávají, tak by to měli udělat dřív. Práce nám vadí jako asi každému. Když už to udělali betonový a za pár týdnů to rozkopali znova, tak to jako nechápu. To je vyhazování peněz oknem. Pořád si stěžuje každá radnice, že málo dostává od státu, že málo má z daní a pak vyhazuje takhle peníze? To vadí každému! To jako když si na zahrádce postavíte plot a za týden ho zbouráte a dáte si tam jinej!"

autor: Eva Holá
Spustit audio

Více z pořadu