Rekonstrukce hotelu Thermal: Očekáváme jen to nejhorší, tvrdí potomci manželů Machoninových

Ministryně financí Alena Schillerová (hnutí ANO) o víkendu slavnostně otevřela bazén karlovarského hotelu Thermal. Přítomným přitom slibovala, že oprava hotelu bude nejpozději do roka kompletně dokončena. Respektuje rekonstrukce hotelu originální architektonický styl manželů Machoninových? A komunikují zástupci státu s potomky původních tvůrců? Hosty Vladimíra Kroce ve Dvaceti minutách Radiožurnálu byli potomci manželů Machoninových Marie a Jan Kordovští.

Dlouhodobě máte výhrady k tomu, kudy se ubírá rekonstrukce celého objektu. Proč?

Marie Kordovská: Tak my jsme prodlouženou rukou architektů hotelu Thermal – našich prarodičů. Konkrétně tedy naší babičky, protože děda zemřel v roce 1990. Snažíme se dlouhodobě hájit její architekturu, odkaz a atmosféru, kterou ten hotel měl. Vzhledem k tomu, že těch šest let, co se o tom mluví, s námi nikdo nediskutoval, jak to bude probíhat, tak očekáváme jen to nejhorší, což se teď potvrzuje.

Čtěte také

Jan Kordovský: Já bych ještě dodal, že nejen s námi, ale s žádnou odbornou veřejností se nikdy nikdo nebavil.

Tvrdíte, že stavební zásahy ničí autorské dílo manželů Machoninových. Můžete vysvětlit v čem?

Marie Kordovská: V první řadě bych chtěla zdůraznit, že jsme nikdy nechtěli, aby se rekonstrukce stala kopií původní architektury. Vždycky jsme říkali, že je potřeba zachovat atmosféru architektury v nějakém současném smyslu, ale to, co se tam děje teď, nejen že nedosahuje té původní kvality, ale je to podprůměrné v porovnání s kvalitou současných standardů.

Neplatilo totéž ale o většině předchozích dílčích rekonstrukcích?

Jan Kordovský: Máte pravdu, ale všechny předchozí rekonstrukce byly právě alespoň dílčí.

Marie Kordovská: Nutno také říci, že i vůči těm předchozím dílčím rekonstrukcím se tehdy ještě naše babička ozývala, soudila se a dokonce nějaký ten soud do jisté míry vyhrála. Tento příběh, který jsme rozvinuli jako druhá generace, trvá od 90. let.

autoři: Vladimír Kroc , vla
Spustit audio

Související