Ředitelka hospice: Připravenost státu podporovat paliativní péči je malá. Mobilní hospice chybí

11. červen 2023

Situace se za posledních 10 let zlepšila, stále ale není ideální. Takový byl závěr konference o paliativní a hospicové péči v Poslanecké sněmovně. V některých regionech se lidé s těžkým nevyléčitelným onemocněním a jejich rodiny nemají na koho obrátit. Navíc je tento typ péče rozkročený mezi dva resorty. „Zákon o sociálních službách ale podporu v paliativní péči nezná. Změna legislativy by velmi pomohla,“ říká Monika Marková, ředitelka hospice sv. Štěpána v Litoměřicích.

Kdo všechno vaši péči potřebuje?

Představa společnosti je taková, že se hospic stará pouze o staré lidi. Tak to ale není. Hospice stojí po boku rodinám, které pečují o svého těžce nemocného člena, ale těžce nemocné jsou i děti.

Čtěte také

Ve kterém okamžiku se na vás lidé pečující o své blízké mají obrátit a s čím přesně jim můžete pomoci?

Je to ve chvíli, kdy jejich blízký trpí nějakou velmi závažnou nemocí, která pravděpodobně v blízké době, to znamená zhruba v horizontu tří měsíců až půl roku, může vést ke smrti. Na mobilní hospic se lidé obracejí ve chvíli, kdy chtějí se svým blízkým strávit poslední dny doma. Nechtějí, aby byl na poslední dny nebo hodiny převážen do nemocnice. Chtějí, aby mu někdo pomohl zvládnout těžké příznaky, které mohou závěr života provázet. Proto je v našem týmu lékař, který je specialista na paliativní, to znamená útěšnou, medicínu, umí dobře léčbu bolesti a dalších symptomů, ale jsou tam také sociální pracovníci, velmi zkušené a laskavé sestřičky a řada dalších odborníků i dobrovolníků, kteří rodině pomáhají.

Je hospiců dostatek?

Záleží na regionech. Lůžkových hospiců je skoro dostatek, protože cíl byl, aby na 100 000 obyvatel bylo pět hospicových lůžek. To už se pomaličku daří. Ovšem stále chybí hospice v Praze a na Vysočině. Na Vysočině se ale hospic staví a měl by být otevřen v roce 2024.

Co se týče mobilních hospiců, tak tam je síť velmi nevyvážená. Stále jsou poměrně velká bílá místa na mapě, kde žádný hospic není.

Proč se nedaří nabídku mobilních hospiců rozšířit? Změní situaci změnový zákon? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , opa
Spustit audio

Související