Rath přivítal Kottovo propuštění. Vazba neměla žádný smysl, řekl

22. listopad 2013

Exhejtman David Rath přivítal, že z vazby byl propuštěn Petr Kott, poslední z trojice obžalovaných v kauze údajně zmanipulovaných středočeských zakázek. Rath současně kritizoval délku vazby. Šlo podle něj o mimořádně dlouhé věznění, které nemělo smysl.

„Samozřejmě je dobře, že ta mimořádně dlouhá vazba skončila i u doktora Kotta. Neměla vůbec žádný smysl, byl to tvrdý a přehnaný nátlakový mechanismus dělající ostudu České republice,“ prohlásil v reakci na Kottovo propuštění David Rath.

Podle exhejtmana je dlouhé a zbytečné věznění ostudou státu. Bývalého náměstka středočeských krajských nemocnic Petra Kotta zatím nekontaktoval.

„Stále běží soud. Myslím si, že je potřeba počkat, až nějak dopadne a mezitím nezavdávat příčiny pro represivní orgány k nějakým akcím,“ řekl k tomu.

Petra Kotta propustil Krajský soud v Praze z vazby ve středu - víc než týden po propuštění Davida Ratha. Na svobodě je od konce září také Kottova přítelkyně Kateřina Pancová. Všichni tři odevzdali cestovní doklady a musí se hlásit u probační služby.

Státní zástupce Petr Jirát je stále názoru, že měli Rath, Kott a Pancová ve vazbě zůstat. Podle něj hrozí, že se budou vyhýbat soudnímu líčení.

autoři: msk , hla
Spustit audio