Rakovníku se nelíbí stávající sociální služby

23. říjen 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Napjatá situace v těchto dnech panuje právě v Rakovníku. Vedení města odhalilo nesrovnalosti v soukromé společnosti, která poskytuje servis seniorům jak v jejich domácnostech, tak v pronajatém městském domě s pečovatelskou službou. Co je jádrem ostrého sporu vedoucího až ke zrušení stávajícího systému sociálních služeb?

O problémech poprvé hovořili představitelé města na konci září. Následní řešení rakovnických úředníků podezření potvrdilo a výsledek byl podle starosty Václava Pícla jasný.

?Odstoupili jsme od dohody o poskytování příspěvku na zabezpečování sociálních služeb, které město mělo uzavřeno s paní Šindlerovou.?

A co tedy rakovničtí firmě Peosta vytýkají?

?Že prostě neposkytoval službu tak, jak bylo dohodnuto v té smlouvě. Využívala ta zařízené pro své účely, ne tedy k těm účelům, ke kterým bylo stanoveno.?

Jaroslava Šindlerová má ovšem na celý problém jiný náhled.

?Máme tady suterénní prostory a ty prostory tedy využíváme ve prospěch těch lidí, klub důchodců atd. Já to nevyužívám konkrétně pro svojí potřebu. Já to využívám pro klienty toho domu s pečovatelskou službou a vůbec pro město Rakovník s tím, že tedy poskytuji služby i v sobotu a v neděli a poskytuji ve večerních a nočních hodinách, a já tedy nemůžu být ve stanu.?

Dalším problémem jsou finanční příspěvky, které dostává pečovatelská služba od města na jednotlivé klienty. Část z 1,3 mil.Kč ovšem podle starosty Pícla odebrala Peosta neoprávněně.

?Ten příspěvek tedy používala pro klienty, kteří již byli mrtví, popřípadě byli hospitalizovaní.?

Na druhou stranu paní Šindlerové v minulosti úředníci nic nevytkli, a to ani před opakované kontroly v soukromém zařízení.

?Já jsem tady měla dvě prověrky, měla jsem tady prověrku v roce 1995 a potom v roce 1996 z MÚ. Všechno bylo v naprostém pořádku. Nikdo na mně nepožadoval nic jiného, než jsem předkládala do dnešního dne.?

Vedení rakovnické radnice připustilo pochybení svých úředníků. Ti ovšem už na radnici nepracují a jejich potrestání proto nepřipadá v úvahu. Navíc případ nabere asi další obrátky.

?Dohodli jsme se, že se setkáme se zástupcem okresní policie, zřejmě se zástupcem hospodářské kriminálky tím, že posoudí nějakou míru zavinění, nebo jestli to bylo tedy zavinění z nedbalosti či zavinění úmyslně.?

Přes toto tvrzení ovšem přesnou škodu rakovničtí úředníci ještě nevyčíslili. Navíc nikdo z údajně poškozených klientů od soukromé společnosti neodešel. Ani zrušení s městem však Jaroslavu Šindlerovou od práce se seniory neodradí.

?Když to nebudu moci provozovat, já ty lidi neopustím a kdo tu službu bude chtít mít, já jim to zajistím i na úkor toho, že to mám jako svého koníčka, že jim to poskytnu.?

Přepsal: Česká informační agentura.

autor: lap
Spustit audio

Více z pořadu