Radiožurnál získal originální nahrávku falešného bankéře. Žena se nenechala zviklat

27. listopad 2023

Zločinci, kteří se vydávají za falešné bankéře, jsou velmi dobří manipulátoři. Své oběti v průměru podle policejních statistik okradou o 300 tisíc korun. Jsou ale i případy, kdy oběť přišla až o pět milionů korun. V minulých dílech pořadu Antivirus jsme jejich techniky popisovali. Na základě toho se nám ozvala žena, kterou se falešný bankéř snažil okrást.

Čtěte také

„Ženě se povedlo hovor s falešným bankéřem nahrát a nahrávku nám poslala. Můžeme si tak ukázat konkrétní techniky, které podvodníci používají,“ vysvětluje redaktorka Jana Magdoňová.

Žena začala nahrávat až po několika desítkách sekund hovoru. „Volající se jí představil jako pracovník České národní banky a varoval ji, že došlo ke zneužití jejich osobních údajů spojených s bankovním účtem,“ dodává redaktor Jan Cibulka.

Podvodník: Asi vám někdo zneužil osobní údaje, tak si mohl založit účet na vás, to je úplně jedno, všechno je možné.

„Je slyšet, že podvodník mluví plynule česky a sedí v nějakém rušnějším prostředí. Má to vyvolat pocit, že je v nějakém callcentru banky,“ popisuje Magdoňová. V další ukázce se snaží podvodník získat víc informací od své oběti.

Podvodník: Máte tedy bankovnictví internetové?

Žena: Nemám.

Podvodník: Ale já vám docela nevěřím.

Žena už měla podezření, že něco nesedí a nepřistoupila na útočníkovu hru. To ho ale nerozházelo a začal na ni tlačit.

Podvodník: Takže abyste se nedivila, že vám odejdou finanční prostředky. Chtěli jsme vám pomoct, takže tady je důležité nemařit vlastně vyšetřování a mluvit pravdu. Je to monitorovaný hovor.

Útočník znal příjmení ženy, ale oslovoval ji příjmením za svobodna, přitom už je několik let vdaná a má dvě příjmení.

Čtěte také

„Napsala nám, že volající zmiňoval službu Revolut, kde je opravdu evidována stále jen pod příjmením za svobodna. Zjevně si pachatelé nakoupili informace o obětech od nějaké firmy, které přeprodává informace o lidech pro marketingové účely,“ říká Magdoňová.

V další ukázce je slyšet, že falešný bankéř má dobře udělaný scénář a umí rychle reagovat na námitky oběti.

Podvodník: Odesílala jste tyto platby? Vy, nebo někdo jiný?

Žena: Opakuji vám znova, nemám žádné elektronické bankovnictví.

Podvodník: Ale máte platební kartu, máte účet u banky, tam stačí, že byly stažené údaje z karty, mohla být oskenována.

Falešný bankéř pak dál na oběť tlačí, ženě nabízí, že ji přepojí na další kolegy. „Přepojování hovorů útočníci využívají často. Působí to pak totiž důvěryhodněji. Ale nakonec udělal podvodník chybu,“ popisuje Cibulka.

Žena: Na jaké jméno je ten účet?

Podvodník: Na vašeho pana manžela, máme systém, že si to tady zadám, a mně to vyhodnotí technické oddělení, tam mají veškeré informace.

Žena: To lžete, to si vymýšlíte, protože já žádného manžela nemám.“

Žena se ho ještě ptala na jeho jméno, ale na to ji neodpověděl a telefon položil.

Když informace nesedí

Ženě to bylo podezřelé od začátku a nenechala se zviklat. Naopak je v nahrávce slyšet, že místy tlačí na falešného bankéře, chce po něm vysvětlovat informace, které ji nesedí nebo nedávají smysl a nakonec uspěla a donutila ho udělat chybu.

Čtěte také

„Bezpečnější je ale hovor hned ukončit a zavolat si do své banky, ideálně si tam zajít. Na druhou stranu, žena tady podvodníka zdržovala skoro čtyři minuty, takže třeba tím ochránila nějakou budoucí oběť,“ doporučuje Magdoňová.

Po telefonu nic neřešte

Nedají se takové podvodné telefonáty nějak zablokovat? „Obvykle ne, pachatelé telefonní čísla často mění nebo rovnou podvrhávají. Tuzemští operátoři se s tím nově snaží bojovat, ale je to vždy jenom částečné řešení. Některá volání umí zablokovat nebo alespoň ukáží, že se jedná o zahraniční telefonní číslo,“ popisuje Cibulka.

Jediná funkční obrana je zkrátka nic obchodního nebo v souvislosti s penězi neřešit po telefonu, navíc s někým, komu jste nevolali a on zavolal vám.

„Takový hovor zkrátka vždy položte, ať už se jedná o údajnou obchodní nabídku, nebo vám volající tvrdí, že je bankéř nebo policista. Zejména pokud se vydává za policistu, je vhodné hovor ihned ukončit a volat linku 158, kde jsou opravdoví policisté, kteří vám pomohou,“ doporučuje Cibulka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.