Rada Romů města Plzeň chce podpořit participaci Romů v kraji

27. únor 2024

Rada Romů Plzeň je projekt financovaný Norskými fondy. Do dění v kraji se chce zapojit díky Centru pro komunitní práci západní Čechy, které je partnerem organizace Ara Art.

„K založení Rady Romů Plzně mě přivedla myšlenka na to, jak zajistit participaci Romů na městské úrovni. Jak svést dohromady skupinu lidí, která reprezentuje většinu. Plzeň je město založené na velkorodech,” vysvětluje motivy založení Rady David Tišer.

K prvnímu oslovení Romů v Plzni došlo v roce 2022, avšak první setkání se uskutečnilo až v březnu následujícího roku. Od té doby se Rada Romů pravidelně schází.

„V rámci našeho festivalu Ara Fest jsme v Plzni svolali první zasedání, které ovšem zahrnovalo všechny Romy. Ti pak měli za úkol najít jednoho, který bude reprezentovat jejich velkorodinu a kdo zároveň bude informace zpět k nim přivádět. V současné době má Rada Romů v Plzni 17 členů, ale na každém zasedání máme o jednoho až dva členy vždycky navíc.”

Nově založená romská nezisková organizace se bude snažit prosazovat zájmy Romů.

„V Plzni téměř neexistuje romský neziskový sektor. Rada Romů města Plzeň vlastně iniciovala vznik první romské neziskové organizace a bude chtít skrze ni i plnit cíle Rady.”

V budoucnosti by také rádi dosáhli zastoupení Romů v komisích městské rady. 

„V minulosti byli Romové přirozenou součástí těchto komisí. Momentálně ale v Plzni nemáme ani jednoho Roma v žádné městské komisi. Rozhodli jsme se proto, že by Rom nebo Romka měli být určitě v Komisi kulturní, v Komisi pro školství, výchovu a vzdělávání, v Komisi pro sport a mládež, v Komisi pro sociální věci, cizince a integraci menšin, v Komisi bytové a v Komisi pro bezpečnost a prevenci kriminality.”

Plánují se věnovat různým tématům, jako je například problém nedostupného bydlení, oblast vzdělávání a zdraví.

„Samozřejmě je tu problém se zaměstnáváním. Ani ne tak proto, že by bylo málo pracovních příležitostí - Plzeň má vlastně největší průmyslovou zónu v České republice, tedy práce je dost. jenže se zaměstnává přes pracovní agentury, což je problém. A dále diskriminace na poli zaměstnanosti.”

„Plzeň je 4. největší město v republice. Dokud Ara Art nezačalo dělat Ara Fest, žádný romský festival ani jiná romská kultura vlastně nebyla. Rada proto chce více romské kultury, protože v Plzeňském kraji žije mnoho Romů. Nejde tedy jen o to posílit stávající romský festival, ale zároveň začít slavit třeba Mezinárodní den Romů. To se v loňském roce povedlo poprvé, přičemž organizátorem bylo město Plzeň. Tradice se drží, ale právě v kooperaci s Radou Romů a Ara Art.”

„No a v neposlední řadě jde o sport. Podpora romské mládeže v oblasti sportu, jak profesionálního, tak amatérského.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.