Rád kreslím po lidech, přibližuje tatér na cestách Fabian

27. červenec 2019

S tetovacím strojkem v ruce procestoval mnoho zemí. Naposledy byl v Austrálii. Jak se liší tetovat lidi v Evropě a v Austrálii? A jak si má člověk vybrat dobrého tatéra? I na to odpovídal ilustrátor a tatér Filip Fabian v rozhovoru s moderátorem Štěpánem Pokorným.

Filip Fabian tetuje přes deset let a práce ho stále baví. „Asi je to tím, že tam mám pořád tu vášeň.“ Umělec původem ze slovenských Košic se propracoval ve vyhledávaného tatéra v jednom pražském studiu. Postupem času navštívil mnoho evropských zemí a nejvíce zkušeností nasbíral při roční návštěvě Austrálie.

Čtěte také

„V Sydney jsem navštívil pár tetovacích konvencí a bylo příjemné vidět, že se tam lidem moje práce líbí. V té zemi moc nedělají barevná tetování a byl jsem rád, že ta moje oceňují,“ pokračuje Fabian, který se v České republice, kde bydlí v Praze se svou manželkou, moc neohřeje. „Mně se v Austrálii tak líbilo, že se tam určitě vrátíme. Místo ve studiu tam stále mám, takže s tím by neměl být problém. Ještě před tím ale zajedeme ještě někam jinam, abych nasbíral další nové zkušenosti.“

Zkušeností už má Filip Fabian dost, a tak se jeho zákazníci v Česku, Evropě nebo v Austrálii nemusí bát, že by na nich svou práci neodvedl na sto procent. Přístup k lidem, kteří si ho vybrali, aby jim pomaloval tělo, je pro něj nejzásadnější. 

„Mám ke klientovi specifický přístup. Rád se s ním osobně domlouvám, společně plánujeme. Neuděláme obrázek z internetu, který si ke mně přinese. Řešíme umístění, barvy a celou kompozici. A to mě na tom všem baví asi nejvíc,“ uzavírá tatér a ilustrátor Filip Fabian. 

Spustit audio