Putin je nejbohatší člověk na světě. Jeho režim stojí a padá na krádežích peněz, tvrdí britský finančník Browder

4. červenec 2022

Česká vláda přijala takzvaný Magnitského zákon, díky kterému bude stát moci sankcionovaným osobám zmrazit majetek nebo zabránit ve vstupu nebo pobytu na českém území. S myšlenkou zavést zákon proti těm, kdo porušují lidská práva, a pojmenovat ho po zavražděném ruském právníkovi Sergeji Magnitském přišel britský finančník Bill Browder: „Řekl jsem si, že když se nemůžeme domoci spravedlnosti v Rusku, musíme to zkusit mimo Rusko,“ uvádí.

Magnitský byl zavražděn v policejní vazbě 16. listopadu 2009. Zemřel, protože odhalil korupční systém ruských vysokých hodnostářů, kterým získali 230 milionů dolarů, jež chtěli utratit a investovat na Západě.

Čtěte také

„Ruská vláda absolutně odmítala zjednat v případě Sergeje Magnitského spravedlnost. Chtěla vraždu utajit. Oceňovala lidi, kteří na tom pracovali. Dávala jim státní vyznamenání. Sám Vladimír Putin byl osobně zapojen do zahlazování té věci,“ vysvětluje.

Jako první Magnitského zákon v roce 2012 schválily Spojené státy. Putin jako odplatu zakázal adopce ruských sirotků Američany a podnikl prý několik pokusů zákon zrušit, ten byl ovšem místo toho schválen i v dalších zemích a cílí nejen na Magnitského vrahy – na globálním seznamu je více než 500 osob a institucí.

Jsem na seznamu lidí určených k unesení. Rusko na mne nechalo Interpolem vydat osm mezinárodních zatykačů.
Bill Browder

„Moje úloha už dnes není bojovat proti Putinovu Rusku, dnes mám cíl pomáhat obětem třeba v Číně, kde jsou Ujgurové zavíráni do koncentračních táborů. Nebo lidem v Hong Kongu, kteří čelí represím. Další oběti jsou v Íránu nebo Venezuele a tak dále. To, co dělám, bych popsal spíš jako novou technologii boje proti pošlapávání lidských práv,“ popisuje.

První mezi zloději

Účinnost sankčního zákona podle Browdera dokládá to, že jeho přijetí Vladimira Putina naštvalo. „Jsem na seznamu lidí určených k unesení. Rusko na mne nechalo Interpolem vydat osm mezinárodních zatykačů. Dřívější ruský generální prokurátor prohlásil, že Bill Browder nebude v noci klidně spát,“ přibližuje.

„Proč jim tedy tolik ležím v žaludku? Kvůli Magnitského zákonu. Proč jim vadí Magnitského zákon? Protože Vladimír Putin a celý jeho režim stojí a padá na krádežích peněz,“ dodává s tím, že zákon sankcionovaným brání v tom si nakradené peníze užívat na Západě.

Ostatní oligarchové se začali ptát, co mají udělat, aby se taky nedostali za mříže. A Putin řekl: 50 procent.
Bill Browder

Browder v Rusku v polovině 90. let založil investiční fond, postupně ale zjistil, že je okrádán oligarchy. Když prý na nekalé praktiky upozornil, byl z Ruska v roce 2005 vyhoštěn a následně obviněn z krácení daní ve výši 230 milionů dolarů. „Když bych dnes měl něco udělat jinak, tak bych nešel do Ruska. Myslel jsem, že se bude postupně normalizovat, ne že se promění v totalitní klepto-fašistický režim,“ přiznává.

Čtěte také

Finančník připouští, že Putinovi na počátku jeho vlády fandil, když prováděl reformy a odpleveloval státní správu. „Když uvěznil nejbohatšího oligarchu Michaila Chodorkovského, tak jsem jásal. Ale pak další oligarcha Roman Abramovič nejenže nebyl uvězněn, ale byl jmenován guvernérem. Nesebrali mu jeho ropnou společnost, ale zaplatili mu za ni 13 miliard dolarů,“ připomíná.

„Ostatní oligarchové se začali ptát, co mají udělat, aby se taky nedostali za mříže. A Putin řekl: 50 procent. V ten okamžik se z něj stal nejbohatší člověk na světě. Z organizovaného zločinu se stal vysoce organizovaný zločin, přičemž ho vedl Vladimir Putin. Já jsem se z jeho podporovatele stal jeho nejotevřenějším kritikem,“ uzavírá Browder.

Proč se evropští politici nechali od Rusů korumpovat? A ke komu sahá ruský vliv? Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Pavel Novák , ert
Spustit audio

Související