První Olympijský běh ve Washingtonu zorganizovali místní sokolové. Zaběhl si ho i náš zpravodaj

Různí běžci, různá místa, jedna myšlenka. To je motto Olympijského běhu. Ve středu byl v Česku sice už 37. ročník, letos se ale akce poprvé pořádala také v americkém Washingtonu. Tam se na trať vydaly čtyři desítky sportovců, kromě krajanů také běžci ze Slovenska či Norska. A nic na tom nezměnilo ani špatné počasí, přesvědčil se o tom zpravodaj v USA Pavel Novák. Běžel s číslem 2, které měl vypůjčené, a to dokonce z dámské kategorie.

V dešti a větru se tento týden běžel ve Washingtonu vůbec první závod T-Mobile Olympijského běhu v cizině. Zatímco běžci v Česku už ve středu protahovali svaly po běhu, v Americe se na sportovní výkon sportovci teprve chystali. Závod organizoval Americký Sokol a měl pravý sokolský náboj.

Nad startem T-Mobile olympijského běhu ve Washingtonu je zataženo, setrvalý drobný déšť, teplota 65 stupňů Fahrenheita, to znamená nějakých 18 stupňů. Do toho vítr, který bere zdejší dva stany a deštníky. Lepší počasí si američtí sokolové pro olympijský běh nemohli přát…

Nazdar zdar!

Prší stále víc a víc. „Předpověď byla nadějná, jenom 59procentní šance, že bude pršet, ale zdá se, že zmokneme. Asi to dnes nebude suchou nohou. Ale jsme sportovci, tak to zvládneme,“ říká s elánem Dáša Minaříková.

„Sokolu nazdar: zdar!“  ozvývá se mnohohlasně. „Olympijskému běhu třikrát nazdar: zdar - zdar - zdar!“

„Good luck everybody! Na místa připravte se. On your marks,“ zazní povel startéra. A pak už následuje jen výstřel.

Běží se v dešti, mezi kalužemi, přesto s úsměvem. Jak hodnotí viceprezidentka amerického Sokola ve Washingtonu Dáša Měrková první T-Mobile olympijský běh v zahraničí? „Výborně. Ukázalo se, že vydržíme všechno, i špatné počasí, a nevzdáváme to.“

Dáša neběžela, ale její číslo se závodu zúčastnilo. Vyběhl jsem jako Pavel a dokončil závod jako Dáša.

autoři: Pavel Novák , dit
Spustit audio