Průlom: Za hokejové fauly padla poprvé trestní oznámení

Hokejový klub Orli Znojmo podal trestní oznámení na dva hráče a trenéra Lince. Ve čtvrtfinále mezinárodní soutěže EBEL, kterou český klub hraje, došlo k brutálním zákrokům na hokejisty Znojma Adama Havlíka a Martina Podešvu. Oba skončili v nemocnici.

"Dle zpráv z nemocnice jsme vyhodnotili, že už to bylo přes čáru a že se musíme bránit. Není možné, aby naši hráči končili po zápasech v nemocnici. Hledali jsme způsob, jakým bychom mohli naše hráče do budoucna uchránit. Tohle nám přišlo jako jedno z možných řešení, proto jsme ho učinili," odůvodňuje podání trestního oznámení manažer znojemského klubu Petr Veselý.

V průběhu úterního duelu čtvrtfinálové série EBEL ligy mezi Znojmem a Lincem nejprve úderem do hlavy poslal Patrick Spaninng k zemi Adama Havlíka a pět minut nato podobným způsobem sestřelil Andrew Kozek Martina Podešvu.

Oba hráči rakouského celku dostali trest pět minut plus do konce utkání, dvojici hokejistů českého klubu odvezla záchranná služba.

"Den a půl poté strávili v nemocnici. Oba měli otřes mozku, Martin Podešva asi jedenáct stehů v obličeji. Nedalo se to prostě přejít, aniž bychom na to reagovali. Nestalo se to poprvé, a tak jsme volili tuhle cestu," vysvětluje Veselý.

Právě na hráče Kozeka a Spanninga a také na trenéra Lince Dauma podal klub trestní oznámení a chce prošetřit, zda se hráči nedopustili zákeřnou hrou trestného činu a zda trenér k likvidační hře své svěřence nenabádal.

Policie už začala celý případ prošetřovat a dotyčné kontaktovala v neděli, kdy Linec hrál ve Znojmě další čtvrtfinálový duel.

"Víme, že jim bylo předáno předvolání, ale další informace opravdu nemáme," říká Petr Veselý.

Policie se zatím k případu nechce vyjadřovat a nelze ani předjímat, jak celá kauza skončí. Na rozdíl od fotbalu, kde už za fauly při zápasech padly tresty i u civilních soudů, se v hokeji takový případ u nás ještě nestal.

autor: pka
Spustit audio