Provoz na chorvatských přechodech byl plynulý

9. červenec 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatská vláda odmítá pochyby o stavbě velkého mostu na poloostrov Pelješac. Dva hektary lesa shořely na ostrově Žut v národním parku Kornati. V Omiši se otevírá první indická restaurace v Dalmácii. Počasí: zítra bude u Jadranu slunečno s teplotami 29-31 stupnů.

Chorvatská vláda odmítá, že by upustila od stavby nového mostu na ostrov Pelješac.Všichni, kdo cestují do Jižní Dalmácie musí teď projíždět bosenským územím. Nový most by také zvýšil přístupnost ostrovů Korčula a Lastovo. Zatím jsou dokončeny první fáze terénních úprav, ale stále probíhají jednání s Bosnou a Hercegovinou, která by měla vyřešit technické otázky stavby.

Most má být dlouhý téměř dva a půl kilometru a jeho vozovka je vyprojektovaná více než 30 metrů nad hladinou Jaderského moře. Slavnostní zahájení stavby proběhlo loni v listopadu. Momentálně se ale na staveništi vůbec nic neděje.

Od pátku do dnešního poledne přejelo přes tři hraniční přechody Plovanije, Kaštel a Požan více než 110 tisíc turistů. Podle informací chorvatské policie se přímo na hranicích netvořily kolony a provoz byl plynulý.Více než 58 tisíc turistů přijelo na Jadran včera ráno, kdy byl nejsilnější provoz. Na dálnici Split - Záhřeb ve směru do vnitrozemí stála u tunelu Sv. Rok v jednu chvíli i desetikilometrová kilometrová kolona.

Chorvatší hasiči včera likvidovali požár v národním parku Kornati. Oheň se rozhořel dopoledne na ostrově Žut. Kvůli větru se rychle šířil a strávil dva hektary lesa a keřů. Uhasit se ho podařilo až po nasazení speciální techniky a vrtulníků. Ohně jsou v letních měsících pro chorvatské území velkou hrozbou.

Turistickou nabídku na Omišské riviéře obohatí nová indická restaurace, která se tak stane první svého druhu v Dalmácii. V Omiši si můžete pochutnat na kuřecích, jehněčích i rybích specialitách a v menu najdete i velký výběr indických vegetariánských jídel. Největší sladkou pochutinou nové restaurace je rýže v mléce se semínky kardumu, bademonu a indickými oříšky.

Ceny a kurzy

Ceny pohonných hmot jsou v Chorvatsku o něco vyšší než doma. V síti INA zaplatíte za litr Euro Supru 95 rovných 8 kuna. Euronafta stojí 7,17 kuna. U ostatních čerpacích stanic jsou pohonné hmoty dražší, benzín až o 40 lipa.

Splitská banka dnes nabízí za 100 českých korun 24,88 kuna a za 100 slovenských korun 18,47 kuna.

Počasí

U Jadranu bude zítra jasno až polojasno a teploty se budou pohybovat mezi 29 a 31 stupni. Ve vnitrozemí ale bude oblačno s přeháňkami. Stále platí upozornění pro jachtaře na neveriny. V noci a zítra bude vát západní a severozápadní vítr - během noci u pobřeží severovýchodní - a to rychlostí 6-12 uzlů. Moře bude klidné - mezi stupni 1-2. Viditelnost 15-25 km.

autor: leš
Spustit audio

Více z pořadu