Protest chorvatských celníků

7. červenec 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Turisté směřující tento pátek na Jadran se musí obrnit trpělivostí. Na chorvatských hranicích totiž hrozí dlouhé fronty, tamní celníci se protestem domáhají zvýšení platů. Desetitisíce nemovitostí v turistických oblastech Chorvatska mohou vlastnit cizinci. Moře u městské pláže v Omiši je přístupné i invalidům.

Chorvatští celníci ohlásili na pátek 8. července stávku. A to v době od 8 hodin ráno do 22 hodin. Důvodem je požadavek na vyšší mzdy a další výhody. Celníci nyní v průměru pobírají 3 a půl tisíce kun měsíčně. To je méně, než ostatní pracovníci ve veřejné správě. Celníci původně chtěli během stávky úplně zastavit odbavování. Kvůli turistické sezóně nakonec zvolili mírnější variantu - budou odbavovat, ale každé auto velmi důkladně. Proto se na hraničních přechodech očekávají zítra kolony. Celníci ve Slovinsku zatím stávku neohlásili. Uvedli ale, že v případě potřeby své chorvatské kolegy podpoří.

Desetitisíce nemovitostí v turistických oblastech Chorvatska mohou vlastnit cizinci. Tento odhad padl v souvislosti s předvstupními rozhovory Chorvatska a Evropskou unií. Chorvaté teď řeší, jakým způsobem upravit možnost cizinců pořídit si zde byt. V současné době platí reciproční režim. Jednou z možností je tento režim zachovat do data vstupu země do Unie, nebo případně do určitého roku - například 2009. Třetí možností je, že by Chorvatsko začalo víc chránit svůj trh s nemovitostmi.

Moře u městské pláže v Omiši je přístupné i invalidům. Město tam totiž zřídilo zdviž, pomocí které se do vody dostanou i těžce postižení. Navíc se obejdou bez cizí pomoci. Je to první podobné zařízení přímo na městské pláži. Na tělesně postižené ale myslí i jinde, například na pláži Ivašnjak na Makarské, kde je také vybudovaný bezbariérový přístup do moře.

autor: blč
Spustit audio

Více z pořadu