Prostějovské romské rodiny se stěhují z Prostějova

21. leden 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Starostové některých obcí prostějovského a přerovského okresu jsou překvapeni skutečností, že se do jejich vesnic přestěhují rómské rodiny z Prostějova. Tamní radnice se začala zabývat stavem rómské kolonie U sv. Anny po rozsáhlé epidemii žloutenky před několika lety. Některé rodiny získaly byty v Prostějově, jiné míří do bližších i vzdálenějších obcí.

Skupina složená z prostějovských zastupitelů zpracovala harmonogram likvidace kolonie U sv. Anny. První blok takřka vybydlených domků byl srovnán se zemí v létě loňského roku a tamní obyvatelé se odstěhovali do městských bytů. Rodiny, které projevily zájem odstěhovat se do menších měst či obcí, dostaly od města půjčku na zakoupení domů v Nezamyslicích, Dobromilicích a v Kojetíně. Záměr shrnuje místostarosta Prostějova Alois Mačák.

Alois Mačák: "Občané, kteří mají právní důvod k bydlení, veškeré dluhy vůči městu uhrazené a požádají město o to, zdali by jim nenašlo bydlení mimo katastrální území města Prostějova, po určité dohodě jim a na základě samozřejmě určitých specifikovaných podmínek, se jim pokusíme vyhovět."

Starosta Prostějova Jan Tesař potvrzuje, že se starosty obcí, kam rodiny míří, o záměru nehovořil. Na druhé straně k tomu údajně nepociťoval důvod.

Jan Tesař: "Fakt je ten, že já jsem s nimi osobně o tom nemluvil, ale nevím, jestli neoznamuji obvykle každému starostovi, že si někdo z Prostějova třebas tam hodlá koupit nějakou nemovitost."

Z některých obcí zaznívají hlasy, že domy, kam mají Rómové přijít, jsou ve špatném technickém stavu. Vědí o tom i budoucí obyvatelé domků?

Obyvatelé domků: "Tam ještě mají úpravu, ale já mám vrchní byt udělaný a brácha."

Kolikačlenná rodina jste?

Obyvatelé domků: "Pět."

Bude to tam lepší než tady U sv. Anny?

Obyvatelé domků: "Já nevím, ale jako bydlení je pěkné. Hlavně záleží na bydlení a pak, jak se dohodneme všichni."

Nenutil vás někdo, abyste odešli z Prostějova?

Obyvatelé domků: "Ne."

Právě kojetínský starosta Mojmír Hauk je toho názoru, že budova, která se má stát domovem prostějovských Rómů, je v havarijním stavu. Stěhování nevidí jako šťastné řešení.

Mojmír Hauk: "To, že přestěhuji rodinu z jednoho vybíleného domu do druhého, který není způsobilý k bydlení, protože v roce 1990 byl vysloven zákaz stavebním úřadem obývání toho přízemí vzhledem ke špatnému technickému stavu té budovy, tak si myslím, že to není řešení problému. Mám takový dojem, že je rozhodováno možná z jakéhosi populismu dokázat voličům v Prostějově, podívejte, jací my jsme geroji, my jsme dokázali vystěhovat 60 cikánů za hranice města. V žádném případě nejde o řešení rómské problematiky."

To, co jeden považuje za řešení, druhému se jeví jako problém. Těžko se dá v tomto případu zavděčit všem. Otázkou však zůstává, zda by stěhování několika rodin způsobilo tolik rozruchu, kdyby nešlo o rodiny rómské.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autoři: ark , gab
Spustit audio

Více z pořadu