Prolog: Závodníky potrápil. Někdo ale musel zvítězit a někdo bohužel vypadnout

3. leden 2017

Nasser Al-Attiyah nečekal dlouho, aby ukázal, že jeho rozhodnutí vyměnit Mini za Toyotu bylo správné. Vyhrál těžký trialový a uklouzaný prolog a tím i svou 26. dakarskou etapu v životě. Nejrychlejší motorkářem byl Xavier de Soultrait. Ovšem to neznamená, že jeho rychlosti, odpovídají i konečné výsledky. Mezi kamiony dominovala Tatra Phoenix. To už napovídá tomu, že nejrychlejší řidič kamionu byl Čech. Martin Kolomý.

Poprvé v historii konvoj Dakaru navštívil Paraguay a zahájil ročník 2017 v jejím hlavním městě Asunciónu. Paraguay se tak stala 29 zemí, která v historii hostila Rallye Dakar a mohla ukázat svoje tropické klima. Vysoké teploty trápily závodníky hned v prologu, dlouhém jenom 39. kilometrů.

Motorky

Všechny překvapil Francouz Xavier de Soultrait. Po debutu v roce 2016 vyhrál první etapu letošního ročníku a za sebou nechal Juana Pedrera na Shercu a Rickyho Brabce s Hondou. Jenže… Francouz v jednom úseku rychlostní zkoušky překročil povolenou rychlost a dostal minutovou penalizaci k celkovému času. To je na tak krátký závod až příliš a de Soultrait tak z prvního místa spadl až na místo desáté. První je aktuálně tedy Pedrero Garcia a na bronzovou pozici se dostal Paulo Goncalves.

Štefan Svitko letos zatím 14. Jsme ale na začátku

Čtyřkolky

Marcelo Medeiros vyhrál kategorii quadů s větším než minutovým náskokem na druhého Gastona Gonzalese. Dakar 2017 se stal naopak noční můrou pro čtyřkolkáře Sébastiena Soudaye, v rychlostní zkoušce upadl. Dojel do cíle, ovšem se zlomeným zápěstím. Moc by chtěl pokračovat dál, ale zranění ho donutilo ze závodu odstoupit. Poté, co vypadl v roce 2015 i 2016 je to další zdrcující rána pro jezdce Yamahy. Nejlíp z našich je na tom po aktualizovaných výsledcích Tomáš Kubiena na desátém místě.

Nováček Zdeněk Tůma v prologu vykoupal svoji čtyřkolku

Auta

První etapové vítězství si odvezl Nasser Al-Attiyah, který letos nejede tak, jak ho známe v Mini, ale v Toyotě. Před cílem se na něj ale začal dotahovat druhý Xavier Pons. Všechny překvapil, že dokázal soupeřit o vítězství Al-Attiyahem. Po debutu v roce 2016 Pons po prologu řekl, že bude chtít zazářiti i v druhé etapě Rallye Dakar 2017.

Al-Attiyah si poradí i s novým autem. Prolog mezi auty vyhrál

Kamiony

Dva Holanďani van Genugten a van den Brink hodně chtěli vyhrát, jenže neměli na Tatru a hlavně na Martina Kolomého, který se s prologem popral ve velkém stylu.

Češi v prologu

Ještě do třetice zmiňme vítězství Martina Kolomého v první rychlostní zkoušce roku 2017. Pro něj je to už druhé etapové vítězství a v cíli se letos vidí v top pětce. Druhá Tatra, Aleše Lopraise, dojela do cíle na čtvrté pozici. Marin Macík s liazkou je zatím 18.

Martin Kolomý v prologu mezi kamiony nejrychlejší

Martin Prokop byl v rozbitém prologu poměrně opatrný a dokončil ho jako 16. mezi automobily. V kategorii čtyřkolek ukazovaly výsledky těsně po projetí cílem u Josefa Macháčka devítku a byl nejlepším Čechem. Následně se u něj ovšem objevila minutová penalizace, která ho odsunula až na 14. pozici. Nejlepším Čechem mezi quady je tak na 10. místě nováček Tomáš Kubiena. Zdeněk Tůma je 34.

Nelepším českým motorkářem je zatím Ondřej Klymčiw, do Dakaru 2017 po loňském zranění vjel s mírnou opatrností, navíc ho v prologu brzdil jezdec před ním, který nechtěl Ondru pustit před sebe, mohl být i o něco rychlejší. David Pabiška figuruje zatím na 45 místě. V těžkém prologu dokonce upadl, na motorce má ale jenom malý škrábanec a na těle naštěstí nic.

Originální divácká tribuna. V první etapě bylo opravdu horko
autoři: Dakar.com , Dominika Kvapilová
Spustit audio

Více o tématu