Proč luštěniny nadýmají?

1. duben 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Příčinou toho, proč mnozí z nás mají po konzumaci fazolového guláše či hrachové polévky potíže s nadýmáním, jsou oligosacharidy rafinóza a stachióza.

Rafinóza a stachióza jsou sacharidy obsažené v luštěninách. Jejich střebávání je zdlouhavé a složité a probíhá až v tlustém střevě. Na rozkladu těchto sacharidů se podílí střevní bakterie, které přitom produkují odpadní plyny jako dusík, vodík či oxid uhličitý a tím způsobují nadýmání. Plyny vznikající při rozkladu oligosacharidů z luštěnin jsou bez zápachu. Příčinou zápachu je ve skutečnosti sirovodík, který však vzniká při rozkladu bílkovin. Tedy zejména při trávení vajec nebo masa.


Chceme-li nadýmání alespoň částečně předejít, je dobré luštěniny na několik hodin namočit a dostatečně dlouho povařit.

Skladba bakterií v našem trávicím systému je velmi individuální, stejně tak i množství a složení střevních plynů. Proto někteří z nás trpí nadýmáním více, jiné méně. Podle výzkumu, který v 50. letech uskutečnila NASA, vylučují lidé střevní plyny v průměru 14krát denně. Má se také za to, že nadýmání trápí méně ty, kteří potraviny s obsahem oligosacharidů jedí pravidelně.

Naklíčené fazole mungo
autor: ČRo
Spustit audio