Proč je důležité vzít si v létě dovolenou

31. květen 2002
Zdraví

Slunné letní dny nás lákají rok co rok k odpočinku. A tak si většina z nás vybírá v létě dovolenou, odjíždí k moři nebo hor a užívá si. Někteří lidé však dovolenou z pracovních důvodů odkládají na neurčito. Jak řekl klinický psycholog Karel Humhal, právě takoví lidé mají blízko k workoholismu, tedy k závislosti na práci, a to je rozhodně nezdravé.

Proč je důležité udělat si čas a vzít si dovolenou?

Humhal: Domnívám se, že všechny procesy v přírodě probíhají podle určitých křivek a v periodách. Jestli člověk provozuje dlouho nějakou aktivitu, tak to vede ke menšímu zájmu o ni, poklesu výkonu, ztrátě motivace. Je dobré tuto činnost nahradit nějakou jinou, co nejvíce protikladnou, při které si odpočineme a znovu dostaneme chuť do práce

Kolik dní je dobré vybrat najednou?

Humhal: Není nejlepší vybrat pouze týden, čtrnáct dní je také poměrně krátká doba. Přimlouval bych se vybrat měsíc vcelku, případně nechat týden na hory.

Důležité je, s kým dovolenou trávíte, jestli sám, s rodinou nebo přáteli. Co je nejlepší?

Humhal: Pro angažované podnikatele, kteří se s rodinou vidí málo, tak je dobré být s rodinou, upevnit vzájemná pouta. Někdy tráví dovolenou několik rodin společně, to také není špatné, děti se naučí žít ve větším společenství.

Někteří se cítí v práci nepostradatelní, mobily zvoní všude, co pak?

Humhal: Je to těžké, mobil se dá vypnout. Doporučil bych angažovaným lidem, aby nepodceňovali odpočinek a na určitou dobu si odpočinuli. Přesvědčí se, že nepostradatelnost není absolutní.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu