Problémy se zarůstáním nehtů

12. únor 2002
Zdraví

Zarůstání nehtů, hlavně u nohou, je dost nepříjemný problém. Týká se nejen starších lidí, kteří mohou mít nehty tvrdší, takže se špatně stříhají, ale i mnohem mladších osob. Na zarůstání nehtů může mít vliv i mykóza, což je onemocnění způsobené plísněmi nebo kvasinkami. Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu to řekl přednosta kožní kliniky Fakultní nemocnice na Královských Vinohradech Petr Arenberger.

Proč vůec některé nehty mají tendenci zarůstat do kůže?

Arenberger: Určitá morfologická dispozice, hlavně širší nehtové ploténky, může vést k tomu, že nehty zarůstají. Jiný případ je odléčená mykóza, kdy přes úpravu anatomických poměrů dojde k prorůstání nové ploténky, která je pevnější a která také může začít zarůstat.

Nezpůsobujeme si to trošku i my sami, protože si špatně nehty u noho zastřihneme?

Arenberger: Nehty u nohou by se měly zastřihávat rovně, to znamená, že jejich špičky by měly přerůstat přes bříško prstů tak, aby se nezaoblovaly.

Co když ani správné stříhání nepomůže a nehet stále zarůstá, někdo půjde k odborníkovi, ale problémy budou stále přetrvávat?

Arenberger: V dnešní době se snažíme nestrhávat celou nehtovou ploténku, to problém třeba jen oddálí. Aktuálně sice stržení uleví tomu hlavnímu problému, ale po nějaké době se obvykle stav vrací zpátky. My se většinou snažíme, pokud nehtová ploténka zarůstá, konzervativně zklidnit zánět a potom, pokud je problém menšího rázu, tak se pokoušíme o semikonzervativní řešení, to znamená, třeba napilovávát vrchní okraj nehtu tak, aby se okraje malinko nadzvedly. Druhá možnost, když toto nepomůže, okraj nehtové ploténky odstraníme a zrušíme růstovou zónu, která nehtovou ploténku v tom místě vytváří, takže nehtová ploténka se opticky zúží a konce tak snadno nezarůstají.

Takže problém se zarůstáním by se už neměl opakovat?

Arenberger: Pokud se nám podaří definitivně odstranit růstovou zónu, což je cílem správně provedeného výkonu, tak už by se opakovat neměl.

autor: svp
Spustit audio

Více z pořadu