Pro muslimy na celém světě dnes začne ramadán

10. srpen 2010
Ozvěny dne

Pro miliardu a půl lidí po celém světě dnes po západu slunce nastává nejposvátnější čas roku. Postní měsíc ramadán je pro muslimy největším svátkem.

Je to jeden z pěti pilířů Islámu. Z českého pohledu je to třicet dní, během něhož muslimové drží striktní půst. Pro muslimy je to měsíc, kdy si připomínají, že právě v té době bůh zjevil proroku Mohamedovi svá první proroctví.

Pro muslimy je to klíčové a půst, který se jmenuje saum, má jasná pravidla. Snaží se odřeknutím světských požitků přiblížit k duchovní podstatě islámu.

Muslimové nesmějí od východu do západu slunce jíst a pít. V některých oblastech se akceptuje čistá voda. Nesmí také kouřit a musí se vzdát sexu. Zároveň by muslim neměl pomlouvat, lhát a měl by se chovat cudněji.

Výjimkami jsou děti, kojící a těhotné ženy, nemocní, staří lidé a lidé na delší cestě. Půst si ale musejí vynahradit jindy.

Život v muslimských zemích se ramadánem dost zpomalí. Ramadán je pro lidi hodně náročný, většina muslimských zemí se nachází v klimatických oblastech, kde teploty v této chvíli šplhají přes čtyřicet stupňů.

Ramadán se projevuje i v Evropě, v Česku jen minimálně

Ramadán se začíná projevovat i v evropských státech, kde jsou muslimské komunity. Před dvěma týdny řešili například v Německu problém, zda muslimští hráči německé bundesligy budou muset dodržovat ostrý půst.

Německý fotbalový svaz se tentokrát shodl s představiteli Ústřední rady muslimů v Německu, že během ramadánu nebudou muset fotbalisté půst striktně dodržovat.

V Česku je zhruba jen dvanáct tisíc muslimů, z nichž převážná většina nejsou praktikující muslimové. Jedná se o lidi, kteří přišli z Balkánu, afrických zemích či Kavkazu. Praktikujících je zde podle odhadů okolo pěti až šesti stovek.

Čechů se tak ramadán dotkne pouze v případě, že vyjedou na dovolenou do zemí jako Maroko,Tunisko či Egypt.

autoři: jma , ves , VR
Spustit audio

Více z pořadu