Pro cestovatele by se s brexitem zatím nic změnit nemělo. Země vstoupí do přechodového období

Pátek je posledním dnem, kdy bude Velká Británie součástí Evropské unie. Co to bude znamenat pro lidi, kteří se o víkendu na ostrovy vypraví? „Pokud se navečer nestane nic nepředvídatelného a europoslanci schválí brexitovou smlouvu, začne běžet přechodné období po vystoupení, které je doposud plánované do konce letošního roku,“ myslí si analytik Filip Nerad.

V přechodném období nebude Británie zastoupena v institucích Evropské unie, pro pohyb občanů by se ale zatím nic měnit nemělo. „Bude možné dál jet nebo letět do Spojeného království jen s pasem nebo občanským průkazem. Nijak se neomezí ani frekvence spojení letadlel, vlaků a trajektů,“ říká Nerad.

Čtěte také

Další vývoj pak bude záležet na tom, co se v přechodovém období dohodne. „Obě strany nicméně ujišťují, že víza potřeba nebudou,“ říká Nerad. Británie má podle něj v plánu zavést bezvízové pobyty do délky 90 dnů, evropská strana by měla skrze nový elektronický systém povolovat britským občanům pobyt v prostoru Evropské unie až na tři roky.

Uznávání dokladů, například řidičských průkazů, je také otázkou dohody, která teprve vznikne.

Platby za roaming pak budou záležet na formě ekonomického partnerství. „Pokud by Británie i po brexitu zůstala v Evropském hospodářském prostoru, kde mohou být i ne-unijní země, pak by pro ni dál platily stejné podmínky při využívání mobilních služeb jako dosud. Londýnská vláda nicméně tvrdí, že chce tento prostor opustit, a pokud by se nedohodla na nových podmínkách, mohli by si operátoři ve Spojeném království účtovat vysoké příplatky,“ popisuje Nerad.

autoři: Petr Král , jkh
Spustit audio