Přitahuje vás „sexy mozek“? Je možné, že jste sapiosexuál!

9. prosinec 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Sapiosexuál je pojem, který se objevil teprve nedávno. Na sociálních sítích a v zahraničních volnočasových magazínech se však stává čím dál populárnějším. Kdo je to sapiosexuál a odkud se tento výraz vzal?

Sapiosexuál je označení pro člověka, kterého více než cokoli jiného přitahuje inteligence partnera. S tímto původně odborným termínem se identifikovali někteří uživatelé sociálních sítí a odtud se označení následně rozšířilo do tisku a běžného jazyka.

Čtěte takéPřitahuje vás „sexy mozek“? Je možné, že jste sapiosexuál!

Může to znít jako klišé, ale sapiosexuálové si vybírají své protějšky nikoli podle fyzické přitažlivosti, ale podle inteligence. Fyzická přitažlivost totiž při výběru partnera nepředstavuje zdaleka jediné kritérium.


Výraz vznikl spojením latinských slov sapiens (moudrý) a sexualis (pohlavní, sexuální).

Podle psychologů se při výběru partnerů řídíme tím, co jsme zažili v útlém dětství. Jako určující se jeví vztah s rodiči, první láska nebo první intimní vztah. A tak například negativní vztah s rodičem, který neexceluje v kognitivních dovednostech, může vést k preferenci inteligentních partnerů, bez ohledu na jejich fyzickou přitažlivost.

autoři: Michaela van Erne , als
Spustit audio