Přišla o podporu kvůli dětem

10. prosinec 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Do ostrého sporu s frýdeckomísteckým úřadem práce se dostala paní Bibiana Šimšová. Tvrdí, že ji úřednice neprávem vyřadily z evidence uchazečů o zaměstnání. Paní Šimšová totiž nechtěla nastoupit do firmy, kde měla pracovat až do pozdních odpoledních hodin. Odmítla to, protože se musí starat o dvě malé děti. Do dvou týdnů byla vyřazena z evidence a přišla o podporu v nezaměstnanosti.

Paní Bibiana Šimšová z Frýdku-Místku už několik let marně hledá práci. Poslední nabídka z úřadu práce byla na práci pomocné síly v kuchyni. Majitel firmy však trval na pracovní době od 10 do 16 hodin. To paní Šimšové nevyhovovalo, protože se musí starat o své malé děti. Po této schůzce šla znovu na úřad práce za zprostředkovatelkou Petrou Horeckou.

Bibiana Šimšová: Druhý den jsem přišla, že mě tedy nevzal a bylo tam napsáno, že nevyhovuje pracovní doba. To paní Horeckou rozčílilo a dokonce mě seřvala až jsem se rozbrečela s tím, že pro ni je to vyhovující doba, že ona si myslí, že to je v pořádku, že když se mi nelíbí takovýto postup, takže si mám zůstat sedět doma a starat se o děti a klidně, když chci, tak si můžu načerno vydělávat nebo si nějakým jiným způsobem sehnat nějaké finance.

Do dvou týdnů od tohoto "jednání" přišel paní Šimšové dopis, že je vyřazena z evidence uchazečů. Petra Horecká z frýdeckomísteckého úřadu práce tento krok odmítla zdůvodnit.

Petra Horecká: Já vám nemůžu poskytovat tyto informace, bohužel. Jestli, obraťte se na vedení úřadu práce, ale nejsme povinni sdělovat hromadným sdělovacím prostředkům jakékoliv informace o našich uchazečích. Jestli víte, tak existuje zákon na ochranu osobních údajů a podle toho jednáme.

Paní Šimšová říká, pracovat chci. Jen potřebuji takovou pracovní dobu, abych se mohla starat o děti.

Bibiana Šimšová: Protože když je ta holčička v 1. třídě, tak vlastně s dítětem byste se měla alespoň do těch 10 let věnovat, učit se s nimi a jelikož jsem matka čtyř dětí, takže všechny čtyři mám stejně ráda a chci se dětem věnovat. Já si myslím, že každá žena by měla mít v tomto státě vlastně právo vychovávat děti i chodit do té práce.

Václav Kužel z Ministerstva práce a sociálních věcí byl postupem frýdeckomísteckého pracovního úřadu minimálně zaskočen.

Václav Kužel: V obecné rovině ženy v domácnosti nebo ženy s malými dětmi, přesněji řečeno, mají právo na lepší zacházení, čili musí i úřad práce respektovat to, že je prostě matka, a že musí pečovat o děti a určité konkrétní podmínky i si třeba dá, včetně té pracovní doby.

Bibiana Šimšová je přesvědčena, že úřad práce nepostupoval správně a rozhodně ne ohleduplně.

Bibiana Šimšová: Nikde, ale opravdu nikde na žádném úřadě prostě pracovnice neumí jednat s lidmi, neumí jednat. Myslím, že oni jsou tu pro nás, ne my pro ně. Oni dostávají za to plat, tak se mnou, i když já jsem nezaměstnaná, ale ona pořád na mě bude brát ten plat, zato já ho neberu. Já bych ho také chtěla brát, ale kde.

Zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí tvrdí, že paní Šimšová může přímo jejich ministerstvo písemně o celém případě informovat a oni postup frýdeckomísteckého úřadu práce prošetří.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu