Případ zneužívání dotací v ROP Jihozápad se opět vrací k soudu

10. březen 2014

Bývalý šéf Úřadu regionální rady soudružnosti Jihozápad Jiří Trnka a dva jeho podřízení opět stanou před pražským městským soudem. Obžaloba je viní ze zneužití evropských dotací. Trojice prý svým jednáním způsobila škodu přes 300 milionů korun.

Jiří Trnka spolu s Martinem Půlpytlem podle státní zástupkyně změnili u desítky projektů bodové hodnocení a neoprávněně je zvýhodňovali.


Regionální operační program Jihozápad je jedním ze sedmi českých regionálních programů. Od roku 2007 připravuje v Jihočeském a Plzeňském kraji projekty v oblastech dopravy, školství, zdravotnictví, sociálních služeb a cestovního ruchu. Na období 2007–2013 měl vyčleněno 18,4 miliard korun.

Další úřednice, Klára Böhmová, údajně o jejich jednání věděla.

Žalobkyně je viní ze zneužívání pravomoci, pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě a poškozování finančních zájmů Evropských společenství.

Trnka už v minulosti řekl, že se cítí nevinen.

„Věřím, že to potvrdí všichni vyslechnutí svědci. Myslím, že kdokoli jiný na mém místě by postupoval naprosto stejně a možná by jiný za to byl i chválen,“ tvrdí.

Poškozený Jihočeský a Plzeňský kraj požadují po obžalovaných téměř 250 milionů korun. Trnka s Půlpytlem už dříve dostali kvůli zneužívání dotací podmínku.

Tok peněz při financování projektů z Regionálních operačních programů
autor: mch
Spustit audio