Případ podnikatelky Libuše Barkové

16. květen 2005
Pod kůži

Libuše Barková - žena, která se podílela na odchodu premiéra Stanislava Grosse z nejvyššího postu české politiky. Kolem pražské podnikatelky se ale dále dějí divné věci, i když ji policie vyšetřovala jako podezřelou z pojistného podvodu, oznámila, že ji někdo vydírá. Dnes to popírá. O některé z policistů, kteří případ vyšetřovali, se začala zajímat Inspekce ministra vnitra. Politický skandál tak zasáhl i do řad ochránců zákona.

Jan Hrbáček: Libuše Barková byla před necelým rokem obviněna ze dvou pojistných podvodů ve výši zhruba osm milionů korun. Chtěla například proplatit škodu, způsobenou povodní v roce 2002. Voda ale k jejím domům v jihočeských Bořicích nedosáhla. Případ vyšetřovali policisté Ladislav Michálek a Daniel Šubrt. Letos v dubnu poslal státní zástupce podnikatelku k soudu. Ještě předtím ale do vyšetřování za poněkud nejasných okolností vstoupila Inspekce ministra vnitra, tedy instituce, kterou několik let vedl právě Stanislav Gross. A na základě jejího šetření byl 27. prosince obviněn policista Šubrt ze spolupachatelství na podvodu. Od svého agenta z podsvětí Ismailiho v minulosti koupil nábytek, který ho zaplatil kradenou kreditní kartou. Případ už inspektoři v roce 2001 vyšetřovali, ale byl odložen s tím, že Šubrt o způsobu, jakým Ismaili k nábytku přišel, nevěděl. Hlavní svědek proti policistovi Šubrtovi Urim Ismaili čelí nyní obvinění z vydírání, podvodů a krádeží. Radiožurnál se s výslechy Ismailiho, který je v případu policisty Šubrta jediným svědkem, podrobně seznámil. Je z nich patrné, že si svou výpověď ve vazbě pečlivě připravil. Navíc celé vyšetřování obklopují zásadní chyby. Například ta, že Ismaili nebyl původně kvůli zmiňovanému údajnému podvodu se Šubrtem vůbec obviněn jako hlavní pachatel. Šubrtova advokátka Markéta Vítová k tomu uvádí:

Markéta Vítová: Já se domnívám, že trestní řízení vykazuje celou řadu nedostatků, celou řadu postupů, kterou jsou v rozporu s trestním řádem, počínaje usnesením o zahájení trestního stíhání.

Jan Hrbáček: Daniel Šubrt nechce o svém případu hovořit. Inspekce ministra vnitra jeho případ předala Státnímu zastupitelství, byl postaven mimo službu a čeká, jak jeho případ skončí. A svědectví jeho bývalého agenta Ismailiho se zatím hroutí jako dům, postižený povodní. Ale vraťme se zpět. Kauza Libuše Barkové nabrala za čas mnohem menší obrátky. A Radiožurnál zjistil další zarážející informace. V půlce února, dva dny poté, co druhý z vyšetřujících policistů Ladislav Michálek odeslal spis Barkové na Státní zastupitelství s návrhem na obžalobu, kontaktovala ho podnikatelka v sídle policie. Při následném rozhovoru mu sdělila, že dostala SMS od vyděrače. V textové zprávě mělo údajně stát, že její odesílatel za deset milionů korun zařídí, aby stíhání Barkové vyšumělo do ztracena. Policista Michálek nelenil a sepsal úřední záznam o průběhu schůzky, který ihned odeslal státnímu zástupci, což Radiožurnálu potvrdil náměstek Obvodního státního zastupitelství v Praze 8, Martin Černý. Pražská policie proto začala informaci Barkové vyšetřovat. Jenže najednou narazila podle mluvčí Evy Brožové na hradbu mlčení.

Eva Brožová: Pražští policisté prověřovali podnět, to vydírání uvedené ženy s tím, že Policii ona sama dodá potřebné podklady a informace. Byla policií kontaktována, a oznámila, že si nepřeje, aby policie tento problém prošetřovala a proto pražská policie podnět k vydírání odložila.

Jan Hrbáček: Zajímavé je, že hned druhý den po oznámení údajného vydírání Barkové přišla za komisařem Michálkem opět ministerská inspekce, která se ho podrobně dotazovala na schůzku s Barkovou. Michálek měl ale na rozdíl od svého kolegy Šubrta mnohem více štěstí, když sepsal o podivné schůzce s Barkovou zmiňovaný oficiální záznam. O případu ale, podobně jako policista Šubrt, hovořit nechce. A jak na tyto informace reagovala Libuše Barková?

Libuše Barková: No víte, já za prvé nevím, kdo jste, takže ty informace po telefonu, protože vás neznám a vaše telefonní číslo neznám, takže vám asi k tomu vůbec nic neřeknu.

Jan Hrbáček: A co kdybychom se sešli?

Libuše Barková: Vy mě taháte do maléru, že jo?

Jan Hrbáček: Já vás do žádného maléru tahat nechci, zajímám se prostě jen o tu záležitost.

Libuše Barková: Já vím, ale víte sám, o čem celá ta kauza je a já si myslím, že prostě mě to absolutně poškozuje, když to budu ještě dál zdůvodňovat, vzhledem k tomu, že to není ukončené ....

Jan Hrbáček: Dohodli jsme se nakonec tak, že veškerou komunikaci vyřešíme přes e-mail. K záznamu o vydírání, který sepsal vyšetřující komisař Michálek, posléze Libuše Barková uvedla:

Libuše Barková: Veškeré případné tvrzení komisaře Michálka k mé osobě a k mým údajným výrokům, pakliže je skutečně uvedl, protože všechny jeho údajné výroky mám jen zprostředkované, dopředu vyvracím, protože z mé osobní zkušenosti k jeho údajným tvrzením nemám žádnou důvěru. Veškeré mně známé a relevantní informace jsem poskytla orgánům činným v trestním řízení a věřím, že budou také u soudu projednány.

Jan Hrbáček: Po vyjádření Libuše Barkové se logicky nabízí otázka: Proč by si policista Michálek, který vyšetřoval běžný pojistný podvod, vymýšlel, že Barkovou někdo vydírá a navíc o tom sepsal úřední záznam? To je od Libuše Barkové podivné mlžení, podobně jako to zkoušela v případu vztahu s rodinou premiéra a zastírání skutečného předmětu svého podnikání? Advokátka policisty Šubrta Markéta Vítová to nevylučuje.

Markéta Vítová: Nemůžu předložit konkrétní skutečnost, která by byla důležitá pro tuto kauzu, nicméně pravda je, že trestní stíhání pana Šubrta bylo zahájeno v době, kdy vrcholila kauza paní Barkové v přípravném řízení a pravda rovněž je, že trestní řízení proti panu Šubrtovi je natolik nestandardní, že se až nabízí otázka, zda je to skutečně pouze pochybení orgánů činných v trestním řízení.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: hrb
Spustit audio

Více z pořadu