Příměří v Sýrii začne platit v sobotu 27. února, dohodly se USA a Rusko

22. únor 2016

Spojené státy a Rusko se dohodly na podmínkách příměří v Sýrii. To by mělo začít platit v sobotu. Šéf americké diplomacie John Kerry už vyzval znepřátelené strany, aby s klidem zbraní souhlasily. Dohodu mají podepsat do pátečního poledne. Džihádistické skupiny An-Nusra a Islámský stát jsou z příměří vyloučené.

Dosažení dohody se Spojenými státy potvrdil ve zvláštním televizním vystoupení ruský prezident Vladimir Putin.

Do pátečního poledne mají všechny bojující strany kromě teroristů potvrdit Rusku nebo Spojeným státům, jestli s příměřím souhlasí a zda zastaví boje proti silám prezidenta Bašára Asada.

Ruští a američtí vojenští experti pak společně na mapách vyznačí území, která nebudou bombardovat a na která nebudou útočit ani syrská vládní vojska.

Koordinaci s Damaškem si bere na starost Rusko, uvedl Vladimir Putin.

Původně měl klid zbraní začít minulý pátek, termín ale uplynul bez jakéhokoliv náznaku zklidnění situace. Jen v neděli přišlo o život při bombových útocích v Damašku a Homsu nejméně 140 lidí.

Na nezbytnou nutnost příměří upozorňuje i Organizace spojených národů. Podle předsedy vyšetřovací komise pro Sýrii Paula Sergia Pinheira je třeba zastavit utrpení Syřanů.

"Stovky tisíc civilistů zůstávají uvězněny bez přístupu k vodě, jídlu a lékařské péči. Distribuce humanitární pomoci je nedostatečná. Utrpení Syřanů a krveprolití musí skončit co nejdříve," prohlásil.

Asad vyhlásil volby

Krátce poté, co se Spojené státy a Rusko dohodly na podmínkách příměří v Sýrii, informovala kancelář syrského prezidenta o tom, že syrský prezident Bašár Asad vypsal na 13. dubna parlamentní volby.

Naposledy Syřané volili zákonodárce v roce 2012. Už tehdy režim v Damašku neovládal celé území.

Prezident Asad už dříve řekl, že přistoupí na příměří, ale jenom za podmínky, že toho jeho nepřátelé nevyužijí k dalším územním ziskům a státy, které je podporují, jim zastaví podporu.

Syrská armáda získává v bojích navrch

K nedělním tragickým útokům v syrském Homsu a Damašku se přihlásil takzvaný Islámský stát. Ten už stejnou taktiku – sebevražedné atentáty a útoky pomocí aut naložených výbušninami – používá i v iráckých městech, nad nimiž nemá kontrolu, například v Bagdádu.

„Zdá se, že také v Sýrii to bude pokračování činnosti Islámského státu poté, co bude v následujících měsících – velice pravděpodobně - vojensky poražený,“ říká blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček.

Syrská armáda v posledních dnech a týdnech získává hodně navrch. V současné době ve spolupráci s Kurdy obkličuje ze všech stran druhé největší syrské město Aleppo. Armáda také pokračuje v tažení na východ od Aleppa, směrem k městu Rakka, které je hlavní základnou islamistů v Sýrii.

Stejným směrem postupují i kurdské jednotky, které v minulých dnech dobyly například důležité město Šaddada v provincii Hasaká.

autoři: mdo , mac , mta
Spustit audio