Přijímačky 2021 jen s testem a rouškou. Co čeká tento týden žáky 5., 7. a 9. tříd?

3. květen 2021

Uchazeči o maturitní studium na středních školách píšou jednotné přijímací testy. Kvůli ztíženým podmínkám letos dostanou na zkoušky víc času: na test z češtiny 70 minut, z matematiky 85 minut. Musí přijít s potvrzením o negativním testu na covid-19. „Zohledňujeme body za vysvědčení a mimoškolní aktivity jako účast v olympiádách a soutěžích, zrušili jsme všeobecný test,“ vyjmenovává ředitelka pražského Gymnázia Nad Štolou Renata Schejbalová, čím letos žákům vychází vstříc.

Čtěte také

Příprava na přijímačky byla letos pro školy náročnější než jindy. Nižší třídy víceletých gymnázií například začnou rotovat až od příštího týdne – zkrátka proto, že kvůli přijímacím zkouškám by se to nedalo zvládnout.

Negativní testy nutné

Kromě už zavedených hygienických pravidel, jako je dezinfekce a roušky, bude pro žáky povinný negativní test na covid-19. Mnoho z nich absolvuje antigenní test na své základní škole. Pokud není starší než sedm dní, mohou ho při přijímačkách použít.

V některých školách bude možnost udělat si test na místě. „Jde to ale jen někde. Školy s velkým počtem uchazečů to nemohou organizačně zvládnout. Psala jsem do poznámky, že škola nebude testovat,“ vysvětluje Renata Schejbalová, ředitelka pražského gymnázia Nad Štolou.

V pardubickém gymnáziu Mozartova ale tuto možnost mají. „Těm, kteří by potvrzení neměli, nabídneme možnost, že je sami otestujeme,“ potvrzuje ředitel Petr Harbich. Pro děti je vyčleněno osmnáct učeben, maximální kapacita je devět žáků žáků v místnosti. Při zkoušce stačí mít roušku, není nutný respirátor.

Přípustná výjimka (bez přijímaček)

Podle předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renaty Schejbalové všechna státní gymnázia konají jednotné zkoušky od Cermatu. Některé děti letos jednotnou přijímací zkoušku absolvovat nemusí: kvůli vývoji epidemie ministerstvo umožnilo školám se přijímačkám vyhnout pod podmínkou, že je počet uchazečů pod hranicí kapacity prvního ročníku.

autoři: Petr Král ,
Spustit audio

Související