Příjem cukru si nehlídáme, nečteme etikety. Zdaňme všechny cukrovinky stejně, navrhuje výživový poradce
Průměrný Čech zkonzumuje o třetinu víc cukru, než kolik doporučuje Světová zdravotnická organizace. „Různé snídaňové cereálie, ochucené mléčné výrobky a další – lidé si často neuvědomují, že tyto potraviny jsou obrovským zdrojem cukru, nečtou etikety,“ míní výživový poradce Petr Havlíček. Navrhoval by proto sjednotit zdanění cukru. „Výrobci cukrovinek vesele prodávají dál, přestože jejich výrobky jsou nabité cukrem a škodí stejně jako limonády,“ poukazuje na návykovost.
Související
-
Cukr není jed, ale jeho nadměrné množství škodí. Zvykněte si na přírodní sladidla, radí diabetoložka
Diabetes je onemocnění, při němž má pacient stále zvýšenou hladinu glukózy. „Odhadem desítky procent lidí diabetes mají a neví o tom,“ upozorňuje diabetoložka Hana Krejčí.
-
Cukr se dá zahnat úpravou životního stylu a pohybem, radí diabetolog. Jak předcházet cukrovce?
Cukrovku můžeme zahnat, ale pokud polevíme, tak bude mít tendenci se vracít. Říká to diabetolog Martin Prázný, který apeluje na to, abychom rizika cukrovky nepodceňovali.
-
„Jako body v supermarketu.“ Za péči o zdraví budou pojišťovny své klienty odměňovat, plánuje Válek
Co přinese reforma zdravotnického systému, o které se už dlouho diskutuje? Jak se změní vztah pacientů a zdravotních pojišťoven? Budou se rušit nemocnice?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.