Přijdou klienti spořitelního družstva Lípa o peníze?

27. únor 2002
Pod kůži

Klienti královéhradeckého spořitelního družstva Lípa jsou v kritické situaci. Téměř 800 střadatelů, kteří si zde uložili kolem 45 milionů korun, s obavami čeká, co bude s jejich penězi. Krach záložny vyšetřuje Útvar pro odhalování korupce a závažné hospodářské trestné činnosti. Stavem jejího majetku se v této chvíli v konkurzním řízení zabývá i královéhradecký Krajský soud.

Ke stavu majetku spořitelního družstva Lípa i k současné výši pohledávek se vyjádřil správce konkurzní podstaty Vítězslav Hálek. "Ke 31. lednu 2002 bylo doručeno na krajský soud 364 pohledávek v celkové výši 81 079 000 Kč. Největšími věřiteli jsou dvě fyzické osoby. Jedna ve výši 9,2 milionu a druhá ve výši 2,3 milionu korun."

Jaký je v současné době majetek spořitelního družstva Lípa a do jaké míry si myslíte, že bude možné tyto pohledávky uspokojit?

"K dnešnímu dni je na běžném účtu 129 600 Kč a na termínovaném vkladu 1 716 000 Kč. Ostatních pohledávek za drobnými střadateli je 3 643 000 Kč."

Ty peníze, které jsou v současné době k dispozici, jsou velice malé. Myslíte, že existuje ještě nějaký další majetek?

"Zatím jsme nepřišli na nic, co by svědčilo o tom, že by ta částka mohla být větší."

Kam podle vás zmizely ty ostatní desítky milionů korun, které zejména drobní střadatelé do záložny uložili?

"V současné době probíhá analýza některých nestandardních operací v rámci družstevní záložny. Tou nestandardností mám na mysli to, že management družstevní záložny vytvářel fiktivní transakce, peníze se přesouvaly z jednoho místa na druhé, aby byly splněny předepsané podmínky pro fungování družstevní záložny jako takové, což si myslím, že je určité klamání ať už dozoru nad družstevními záložnami nebo i samotných družstevníků."

Co tím podle vás ti, kteří měli takovéto operace provádět, získali?

"Získali tím čas, po který mohla družstevní záložna fungovat dále. To je přijímat vklady a následně poskytovat úvěry, které podle našeho názoru nebyly mnohdy poskytovány tak, jak by mělo být dle standardních pravidel."

V současné době podle vašeho názoru, jak asi velká škoda mohla spořitelnímu družstvu Lípa vzniknout?

"Ty naše transakce, které zkoumáme, jsou řádově v desítkách milionech korun."

Tím, jakým způsobem zmizely desítky milionů korun z účtů záložny, se teď zabývá Útvar pro odhalování korupce a závažné hospodářské trestné činnosti. Policejní rada královéhradecké expozitury kapitánka Danuše Prouzová k tomu řekla: "Provádíme šetření na základě trestního oznámení, které podal člen záložny z důvodu toho, že mu nebyl vyplacen splatný vklad. Provádíme šetření ve spolupráci s útvarem pro dohled, ve spolupráci s konkurzním správcem. To znamená zejména v účetních dokladech této záložny. V rámci toho námi vedeného šetření se zpětně prověřuje hospodaření záložny jako takové, a to zejména účelnost vynaložených finančních prostředků, které vlastně jsou tvořeny vklady klientů záložny, zejména pak v souvislosti s vynaloženými režijními náklady, poskytnutými půjčkami, úvěry a podobně."

Správce konkurzní podstaty vyslovil podezření, že ve spořitelním družstvu mohlo docházet k fiktivním transakcím. Prověřujete i tyto záležitosti?

"V rámci prověřování se tu prověřuje určitá finanční transakce mezi SD Lípa a jinou záložnou, kde se jeví snaha ze strany obou těchto záložen vyvolat dojem většího objemu vkladu než byl skutečný stav a tím docílit možnosti poskytování vyššího objemu půjček, respektive úvěrů."

Koho v současné době prověřujete nebo čí činnost zkoumáte?

"Zkoumá se trestně právní zodpovědnost statutárních orgánů. To znamená všech členů představenstva záložny."

Klienti spořitelního družstva Lípa nemají šanci dostat všechny své peníze nazpátek. To, jak jim může pomoci stát, vysvětluje člen představenstva Zajišťovacího fondu družstevních záložen Tomáš Šindelář.

"Samozřejmě uspokojíme veškeré oprávněné věřitele. Díky fondu byly poskytnuty prostředky pomocí dluhopisového programu. V současné době všichni oprávnění vkladatelé, kteří na to mají nárok, byli obesláni dopisy ze zajišťovacího fondu, kterými byli vyzváni k zaslání dokladů, kterými prokáží, že mají nárok. Tuším, že ta lhůta byla do 15.3.do kdy mají odeslat zpět do fondu tyto doklady."

Do kolika procent těch jejich ztracených peněz jim budete moci ty jejich vklady nahradit?

"Vklady vyplácíme v souladu se zněním zákona, čili ve výši 80 procent, maximálně 100 000 Kč pro jednoho z jedné družstevní záložny."

Pokud ještě v této chvíli existuje někdo, kdo neuplatnil svoje nároky, do kdy to musí udělat a jakým způsobem?

"Ty nároky jsou nepromlčitelné, čili v podstatě kdykoliv. Není omezeno časově uplatnění toho nároku."

Do konce března letošního roku by měl Útvar pro odhalování korupce a závažné hospodářské trestné činnosti ukončit vyšetřování. Do té doby by mělo být zjištěno, kdo zavinil, že 800 klientů spořitelního družstva Lípa ztratilo kontrolu nad 48 miliony korun.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura .

autoři: Jiří Máslo , dka
Spustit audio

Více z pořadu