Příbramské lavičce vládnou mladíci. Nevymlouvají se a jedou naplno, chválí trenér Tobiáš

19. říjen 2015

Lavičku náhradníků má ve fotbale každý profesionální tým a její hráčské obsazení bývá různé. Jen málokde na světě jde ale prvoligový celek do zápasu s tak mladými náhradníky, jaké povolala v neděli Příbram proti Spartě.

Středočeský klub se v duelu 10. kola Synot ligy prezentoval jednou z nejmladších laviček náhradníků v dospělých soutěžích asi nejen v Česku.

Na svou šanci čekalo sedm fotbalistů narozených výhradně až v 90. letech. Nejstaršímu Jiřímu Marešovi je 23 let, průměrný věk všech je pouhých 20.

Nejmladší Jiří Januška pak nedávno slavil osmnáctiny. „Je to splněný sen. Jsem hodně vděčný trenéru Tobiášovi a celé Příbrami, že mi takovou možnost dávají. Každý den na tréninku se ji snažím splácet.“

Příbram je v posledních letech známá dobrou prací s talentovanými fotbalisty, dorostenecké výběry patří v českém prostředí ke špičce, klub hraje i juniorskou Ligu mistrů.

Velkou zásluhu na tom má i zkušený kouč A týmu dospělých Pavel Tobiáš. Sám jako šéftrenér mládeže řadu nadaných dorostenců vedl.

„Mladí vám věří ve všem. V podstatě se na nic nevymlouvají a jedou naplno,“ chválí Tobiáš fotbalové benjamínky.

Že mají mladíci v týmech dospělých profesionálů obecně o poznání větší chuť do tréninku, potvrzují i slova Jiřího Janušky. A nic na tom nemění ani dlouhá léta dodržované tradice, podle kterých mají junioři oproti dalším hráčům z klubu některé povinnosti navíc.

„Nosíme věci na tréninky, nosíme vody, ale to je normální,“ nestěžuje si Jiří Januška. Povinnosti mu zpříjemňují i sny, které ještě mladí fotbalisté oproti těm starším a zkušenějším mívají.

Sny motivují

„Už odmala miluju Chelsea. Jednou bych si v ní chtěl zahrát,“ přeje si Jiří Januška podobně jako jiní talentovaní fotbalisté z Příbrami, Sparty, Slavie, Jihlavy či Ostravy.

A fanoušci, ti si zase dost často přejí, aby se nadaným mladíkům splnil sen až později. „Aby nám neutekli,“ říká třeba fanoušek ostravského Baníku Vlasta.

autoři: jpa , mau
Spustit audio