Při útoku Tálibánu na univerzitu v Pákistánu zahynulo 21 lidí

20. leden 2016
Zprávy

Jednadvacet mrtvých a desítky zraněných si vyžádal dnešní útok ozbrojenců na univerzitu v severozápadním Pákistánu. Mezi oběťmi jsou studenti, univerzitní stráž, policisté i jeden profesor. Policisté a vojáci v kampusu zabili taky čtyři ozbrojence. K činu se přihlásila pákistánská větev hnutí Tálibán.

"Naši sebevražední atentátníci dnes provedli útok proti univerzitě Báči Chána," sdělil agentuře AFP telefonicky z neznámé lokality velitel Tálibánu Umar Mansúr.

Útok byl podle něj spáchán v odvetě za rozsáhlou protiteroristickou ofenzivu, kterou v současné době pákistánská armáda vede na kmenových územích na severozápadě Pákistánu u hranice s Afghánistánem. Mansúr současně pohrozil, že Tálibán zorganizuje nové atentáty.

Útok začal v ranních hodinách, když ozbrojenci využili husté zimní mlhy a přelezli zdi univerzitního kampusu. Poté vnikli do budov a zahájili palbu na studenty a učitele ve třídách i na kolejích. Zahřmělo také několik výbuchů.

O něco později do vysokoškolského areálu vstoupili policisté, kteří podle zpravodajského serveru BBC zabili nejméně čtyři útočníky.

Palba se z komplexu ozývala několik hodin. Na televizních záběrech bylo vidět sanitky čekající před hlavní bránou univerzity a rodiče studentů, kteří se navzájem utěšovali.

V prostorách univerzity bylo asi 3000 studentů a 600 hostů, kteří přišli na recitál poezie. Z dostupných informací není jasné, kolik obětí jsou útočníci a kolik civilisté. Zprávy se shodují v tom, že mezi mrtvými je profesor chemie.

Terčem útoku ozbrojenců se stala Univerzita Bacha Chána ve městě Čarsada v provincii Chajbar Pachtunchvá.

Podle univerzitních stránek jde o poměrně novou školu. Založena byla v roce 2012. Vyučují se na ní přírodní a technické obory nebo sociologie. Univerzitní areál stojí na okraji města, obklopený pouze poli. Podle BBC tak byl snadným terčem pro útočníky.

Čarsada leží asi 50 kilometrů od města Péšávar, kde bojovníci Tálibánu v prosinci 2014 při masakru ve škole navštěvované množstvím dětí pákistánských vojáků usmrtili více než 150 osob, převážně žáků.

Mrtvé a zraněné si vyžádala dnešní střelba v areálu univerzity na severozápadě Pákistánu

Chargé d´affaires české ambasády v Islámábádu Lukáš Musil řekl České televizi, že by v oblasti neměli být žádní Češi.

„Provincie Chajbar Pachtunchvá, kde se nachází okrsek Čarsada, je považována za nejnebezpečnější. My máme dlouhodobě na internetových stránkách velvyslanectví informace, které varují před návštěvou této provincie, protože je dlouhodobě útočištěm militantních skupin.“

Úřady provincie Chajbar Pachtunchvá kvůli útoku zavřely do konce ledna všechny školy a vyhlásily třídenní smutek.

autor: fin | zdroj: ČTK
Spustit audio