Prezident Tuhý stabilizuje policii, věří ministr vnitra Chovanec

14. duben 2014

Výběr nového šéfa policie proběhl správně, zdůraznil ministr vnitra Milan Chovanec v Ranním interview. Podle něho je nový prezident osobou, která stabilizuje policii a nepotřebuje dobu hájení.

„Dal jsem mu měsíc na to, aby mi představil tým, který kolem sebe chce postavit a s nímž chce řešit problémy, které se u policie navršily za posledních, dejme tomu, sedm let,“ řekl k Tuhému ministr Chovanec v Ranním interview.

Podle Chovance nepotřebuje nový policejní prezident dobu hájení. „Je to zkušený policista, tělem i duší. Výběr je dobrý; i signály z policie, které mám, jsou velmi pozitivní. A žádné hájení není potřeba.“

Tomáš Tuhý předložil 15stránkový projekt popisující problémy v policii. Hned na první poradě s krajskými řediteli policie a řediteli celorepublikových útvarů chce ministr věnovat časovému rozvržení jednotlivých kroků.

„Předpokládám, že některé kroky budou hotové do června a takový deadline pro většinu věcí by měl být konec letošního roku,“ poznamenal Chovanec.

Priority jsou jasné

Za priority přitom považuje vymezení působnosti celorepublikových útvarů, personální stabilizace policie, nábor nových policistů, boj s korupcí, závažnou kriminalitou, finanční kriminalitou nebo přípravu nového týmu Kobra ve spolupráci s ministerstvem financí.


Tomáš Tuhý je u sboru 23 let, velkou část služby strávil na severní Moravě. Mluví anglicky, polsky a rusky. Vystudoval dvě vysoké školy - práva v Brně a filozofickou fakultu v Ostravě.

„Chceme posílit i standardní hlídkovou službu, více policistů do ulic, protože i drobnou kriminalitu je nezbytné řešit,“ zdůraznil Chovanec.

Ministr předpokládá, že nový policejní prezident si vytvoří kolem sebe tým lidí pro realizaci úkolů.

„Určitě je avizován odchod pana Kučery, který se má stát policejním ředitelem Středočeského kraje. To znamená, na postu tohoto náměstka bude výměna, bezesporu."

„Předpokládám, že dojde ještě k nějakým dílčím změnám na policejním prezidiu,“ řekl v Ranním interview ministr Milan Chovanec.

Spokojené jsou i policejní odbory

Výběr Tomáše Tuhého do čela policie považuje za dobrý i Milan Štěpánek, předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR.

„Pro policii by nemělo být žádné téma upozaděné, mělo by pro ni být zajímavé všechno. Od vážné kriminality – ať už je drogová, korupce, nebo informační kriminalita. Tak vedle toho i drobná kriminalita.“

„Je třeba posílit některé útvary, dát jim lepší vybavení, ale nemůžeme zapomenout na policisty na základních útvarech, takže prioritou by měl být rozvoj celé policie,“ zdůraznil Štěpánek.

Za velmi těžký úkol považuje předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Štěpánek problematiku nízkých platů. „Sám policejní prezident toto nemůže zvládnout. Je to především otázka politická.“

Policejní prezident Tomáš Tuhý
autoři: mkp , mch
Spustit audio